- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Аргентина, Бразил и Мексико нису подржали амерички став о Украјини

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуска гарда у Мелитопољу
Руска гарда у Мелитопољу - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Учесници 15. конференције министара одбране Америке објавили су заједничку декларацију у којој је већина, 13 од 21 земље, одбила да оштро критикује акцију Русије у Украјини, док Аргентина, Бразил и Мексико имају став да то не може да буде предмет дискусије на форуму.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Конфликти су у целом свету, као што је инвазија на Украјину и насиље оружаних група које тероришу становништво Хаитија. То нису легитимна средства за решавање сукоба, па се државе чланице конференције министара одбране Америке надају да ће се брзо доћи до мирног решења“, наводи се у закључку декларације учесника конференције 21 земље континента, која се одржава у Бразилу.

Три земље учеснице конференције: Аргентина, Бразил и Мексико су напоменуле да је ово питање у компетенцији Уједињених нација и да не може да буде предмет дискусије на форуму.
Притом, осам министара одбране из Канаде, Колумбије, Еквадора, САД, Гватемале, Хаитија, Парагваја и Доминиканске Републике је инсистирало на укључивању фусноте у којој је одвојено изражено оштро неодобравање догађаја у Украјини.
Конференција министара одбране Америке одржава се сваке две године. Први састанак је одржан 1995.године у Сједињеним Америчким Државама.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала