- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора: Правни колапс после одлуке о неуставности одлагања локалних избора

© Tanjug / ZORAN ZESTICНикшић
Никшић - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Након одлуке Уставног суда Црне Горе да су допуне закона о одлагању избора у 14 општина неуставне поставља питање ко ће одговарати због правног колапса у земљи, каже посланица Демократског фронта Јелена Божовић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Уставни суд Црне Горе оцијенио је у четвртак да су неуставне допуне закона на основу којих су одложени избори у 14 општина и заказани за 23. октобар, али није обуставио радње у вези са изборима и оне које су већ завршене — у неким општинама су реизабрани предсједници и то сви из Демократске партије социјалиста. Све је то још више закомпликовало политичку ситуацију у Црној Гори и показало да је нова скупштинска већина кршила Устав.
Из Праве Црне Горе Марка Милачића позвали су предсједника државе Мила Ђукановића да потврди датум избора заказаних за 23. октобар и поручили да би свака друга солуција била само дио преваре коју би спровео актуелни предсједник државе.

Правни колапс

Посланица Демократског фронта Јелена Божовић за Спутњик каже да Закон о одлагању локалних избора изгласан силом на срамоту, из крајње политикантских разлога.
„Да би избјегла суд грађана на изборима заказаним за јун, нова парламентарна већина је опет напречац изгласала закон којим се одлази у избори и то закон који је неуставан, незаконит и веома споран. Зато смо ми из ДФ поднијели иницијативу Уставном суду за оцјену уставности овог закона и данас са закашњењем, али имамо потврду да је Уставни суд оцијенио неуставним Закон о допуни закона о локалној самоуправи којим се одлажу избори. И због гласања оваквог закона у контексту данашње теме општине су у блокади пола године“, каже Божовићева за Спутњик.
Она истиче да се поставља питање ко ће одговарати након одлуке Уставног суда због закона којим су одложени избори. Због такве одлуке наступиле су многе штетне последице које ће бити тешко отклонити.
„У неколико општина и у Подгорици поново су изабрани исти предсједници општина чије су надлежности и овлашћења упитна. Дакле упитне су све одлуке које су овако изгласани предсједници потписали. Створен је један правни колапс због кога ће неко морати да одговара пред законима ове државе онда кад коначно будемо имали правну државу у којој ће се закона сви придржавати али све док имамо кршење закона и устава у највишем законодавном дому Скупштини то је лоша порука од стране нове парламентарне већине која се само декларативно залаже за поштовања права и успостављање правде”, каже Божовићева.

Што се грбо роди...

Лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић коментарише јучерашњу одлуку Уставног суда цитатом правника Валтезара Богишића: „Што се грбо роди то вријеме не исправи”.
„Владе, 42. и 43, које су настале супротно изборној вољи грађана на изборима 30. августа довеле су земљу у апсолутну кризу легитимитета и повјерења, разоткриле политички систем и уставни поредак и паралисале политички живот у земљи”, каже Медојевић.
Он истиче да је 43. Влада Црне Горе нелегитимно настала као превара и издаја и као „противприродни блуд са ДПС-ом”.
„Скупштина је усвојила закон о одлагању локалних избора, који је Уставни суд оцијенио неуставним. Уставни суд у октобру неће имати кворум. Врховни суд и ВДТ су у в.д. стању. Локалне самоуправе у којима су неуставно одложени избори имају неуставне, дакле нелегитимне власти. Питање конституисања Парламента и институција политичког система које произлазе из Скупштине је питање елементарне стабилности и легитимитета институција”, каже Медојевић и каже да је 43 влада изгубила већину у парламенту и да треба расписати изборе.
Медојевић истиче да су грађани преварени, јер им је на изборима 30. августа нуђена једна роба, али ништа од обећаног урађено није.
„Политика и Парламент јесу и бројеви. За формирање Владе потребан је најмање 41 глас. Али и за превару и издају је потребан такође најмање 41 глас. У овим ситуацијама када је политички систем паралисан и не може да донесе ниједну одлуку државнички и демократски одговор су избори”, каже Медојевић за Спутњик.

Опасне игре

Џевдет Пепић, грађански активиста коментарише да, иако у крњем саставу, ова и оваква одлука Уставног суда је сасвим очекивана.
„Јер одлука о одлагању избора која је доњета у црногорском парламенту не само што је била противуставна, већ ја бих рекао да је и накарадна и опасна. Што ће сада бити, неизвјесно је. Практично, ‘лоптица’ је у рукама предсједника Ђукановића. Он може да закаже поново изборе за 23. октобар, или да их, позивајући се на одлуку Уставног суда, још једном пролонгира. А што и није неочекивано, јер многи од нас смо и тврдили да је онаква одлука новоуспостављене већине у мају, а које је јуче Уставни суд прогласио неуставним, само доњета због партијских интереса и куповине времена. А добро се зна да је црногорско друштво партитократско, у којем су партије (нарочито оне на власти) јаче и од Устава и закона”, каже Пепић за Спутњик.
Наш саговорник ипак истиче да је добро што је Уставни суд донио једну такву одлуку.
„Али ни то не мора сада ништа да значи. Као што сам већ рекао, опет се за то ‘пита’ Ђукановић. А одлуку коју ће он донијети сигурно , без обзира на све , гледаће да не иде науштрб његовог ДПС-а. Мислим да ове и овакве игре ‘одлагања избора’ неких партијских субјеката не само да нијесу добре , већ су и веома опасне. И то може да сјутра значи да ова или нека друга већина може продужавати трајање мандата, и више него што је то предвиђено по Уставу и по законима”, каже Пепић.

Копривица: Одлука о изборима у рукама једног човјека

Одлука Уставног суда да укине спорне измјене закона којим су недемократски, неуставно и незаконито одложени локални избори, иако оправдана, донесена је са великим закашњењем, сматрају у Центру за демократску транзицију (ЦДТ).
Извршни директор те невладине организације Драган Копривица казао је да је одлука важна за кредибилитет и даљи рад те невладине организације, нарочито јер је суд прихватио њене аргументе који су се тицали несклада са унутрашњим, али и међународним правним поретком и стандардима.
Према његовим ријечима, да је суд реаговао на вријеме, одмах након спорне промјене закона, могла се спријечити настала штета, хаос у правном систему али и симболичне посљедице које за демократије имају овако насилни правни чинови.
Како је додао, забрињава што у Црној Гори постоје политичке елите које су спремне подривати демократију у сопственој држави ради, према оцјени Копривице, најсебичнијих партијских интереса.
„Не само да су се ове елите поиграле са нашим правним и политичким поретком, већ су проузроковале хаос у 14 локалних заједница које већ имају, или ће брзо имати скупштине без легитимитета и нелегално изабране предсједнике општина”, казао је Копривица.
Он је додао да додатно забрињава то што су, поред посланика који су гласали за такву одлуку, крајем прошле године преостали посланици који су јој се противили, жељели истом правном логиком обједињавати изборне процесе.
„Овом одлуком, добили смо формално свједочанство да су политичке елите обмануле и Европску унију (ЕУ), јер су, правдајући се разумном ЕУ препоруком за обједињавање локалних избора, умјесто да то ураде на правно ваљан начин, направиле хаос у сопственој држави”, казао је Копривица.
Он је навео да у тој НВО скрећу пажњу политичким елитама, да се тешко може замислити опаснији, али и чин у коме има мање патриотизма, од рушења демократије и правног поретка сопствене државе.
„Нека то имају на уму када се сљедећи пут одлуче на сличне политичке одлуке”, казао је Копривица и додао да остаје недоумица шта даље: уколико Уставни суд не понуди рјешење, најбоље би то питање било поставити онима који су подигли руку за такво рјешење.
„Дошли смо у ситуацију да је, умјесто устава и закона, како то приличи нормалним друштвима, комплетна ‘судбина’ овог изборног процеса у рукама једног човјека — предсједника Црне Горе”, рекао је Копривица.
Он је навео да би, у демократском амбијенту, сва даља поступања била договорена консензусом политичких актера а „агонија би била ријешена одржавањем што скоријих локалних избора”.
„На основу наредних поступања предсједника ће се видјети да ли је ово кашњење било само посљедица неажурног рада Уставног суда или је њен циљ баш био то — концентрисати комплетну политичку моћ, о овако важној теми, у овако компликованој ситуацији, у само један политички центар”, закључио је Копривица.
Из кабинета предсједника државе Мила Ђукановића јуче нису могли да прецизирају шта ће се десити, односно да ли ће бити избора 23. октобра, након што је Уставни суд укинуо Закон о допуни закона о локалној самоуправи.
Од четворо постојећих судија Уставног суда сви су једногласно оцијенили да је прекршен Устав Црне Горе одлагањем избора, а судија Мико Илинчић је након сједнице саопштио:
„Гласао сам за одлуку, али сам дао издвојено мишљење јер је она непотпуна и нецјеловита, донијета са закашњењем, због чега су наступиле многе штетне посљедице које ће бити врло тешко отклонити“.
Избори у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
РЕГИОН
Уставни суд Црне Горе: Одлагање локалних избора незаконито
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала