- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ко је „генерал на паркету“ коме Звезда даје лопту у руке? /видео/

© Фото : КК Црвена звездаЏејлен Адамс
Џејлен Адамс - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Тражила је Црвена звезда активно плејмејкера, дуго се Шабаз Нејпир спомињао као главна и прва опција, али после компликација у том послу црвено-бели су поверење и вероватно најважнију позицију у тиму дали 26-годишњем америчком плејмејкеру Џејлену Адамсу. Не превише познатом српској кошаркашкој јавности.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Дакле, о каквом се играчу ради?
Родом је из Хановера (Мериленд , 1996. годиште) висок 188 центиметара и тежак 86 килограма, а након колеџ каријере (недрафтован) наступао је за екипе Атланте, Портланда и Милвокија у НБА лиги где је забележио 44 наступа. Као члан Висконсин Херда, тима Милвоки Бакса у „Џи лиги“ изабран је за члана идеалне петорке за 2020. годину.
Некадашњи студент колеџа „Сент Бонавентур“ (2014-2018) дошао је у Београд из екипе Сиднеј Кингса са којом је освојио титулу првака аустралијске лиге и био проглашен за МВП-ја целе лиге.
Одлазак у Аустралију показао се за Адамса као пун погодак, јер је обележио сезону играјући за клуб коме је помогао да дође до четврте титуле првака Аустралије и добио признање (МВП) које су пре пре њега освајали Ендрју Богут и Џашон Тејт сада играч петорке Хујстон Рокетса.
Док је играо за Сиднеј проводио је средином сезоне у просеку 30 минута на паркту, убацивао је 20 поена, уписивао 5,6 асистенција, а имао је и 5,5 скокова по утакмици, од чега 5,1 у дефанзиви.
Да је брз у рукама показивао је са 1,6 украденом лоптом, али је и бележио три изгубљене лопте по утакмици што није мало.
Не може се рећи да су му проценти шута били савршени, али... Може да погоди. Са линије за слободна бацања гађао је 84,2%, за два 44,3%, а за три поена 32,4%, а шутирао је чак осам пута по мечу ван линије 6,75.
У нападу Џејлена поједини скаутинг извештаји карактеришу као плејмејкера са добром визијом, као „генерала на паркету“ који воли да му лопта буде у рукама, као и да воли да погађа из флоутера или са полуидистанце. Истиче се да је брз, агилан са лоптом и да зна да игра у транзицији.
Као мана истиче се упитна селекција шута, као и да зна да погреши када је под притиском. Уз то није стандардан у шуту за три поена, што се да видети и из статистике.
С обзиром на то да је Црвена звезда довела играче који имају поене у рукама, можда Адамсова улога у тиму буде битнија кроз разигравање, него ли кроз саме поене. Дакле, Адамсове плејмејкерске способности и умеће разигравања саиграча биће на правом испиту.
Долазак Адамса је 7. појачање Црвене звезде пред нову сезону, а пре њега црвено-бели довели су Немању Недовића, Хасана Мартина, Џона Холанда, Далибора Илића, Филипа Петрушева и Бена Бентила.
Дакле, имаће Адамс са „чиме да ради“.
Посебно ће бити важан његов допринос у пик ен рол игри, где би требало да се истакне тако што ће „хранити“ лоптама Мартина, Петрушева, Бентила, Митровића...
Поред Адамса, на позицији плејмејкера Звезда ће рачунати и на Николу Ивановића и Стефана Марковића.
Џејлен Адамс - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
СПОРТ
Званично: Адамс у Звезди
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала