- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ко се топи за пјену се хвата: Да ли је за Мила империјализам што Русија 200 година помаже Црну Гору

© AP Photo / Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Скретање пажње са непочинства које је урадио на привредном уништењу и злокобним поделама у Црној Гори, ко се топи за пјену се хвата. Публициста Јован Маркуш овако коментарише најновије напад предсједника Мила Ђукановића на СПЦ да је најопакији инструмент великосрпског национализма и руског империјализма на Балкану.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Да ли је империјализам, пита Маркуш, то што је Русија преко 200 година помагала Црну Гору.
Ђукановић је своје оцене изнео поводом могућности склапања Темељног уговора између Владе Црне Горе и СПЦ. Како тврди, много тога је спорног у уговору са СПЦ, прије свега јер је усвојен на брзину и иза леђа јавности, затим "историографски фалсификати, лажи којим СПЦ, као најопакији инструмент великосрпског национализма и руског империјализма на Балкану, покушава да помогне крађу црногорске историје".

“Кад неко дискутује о нечему он треба да зна о чему дискутује. Мило Ђукановић би требало да зна да је ту кованицу великосрпски национализам измислио аустроугарски окупатор у Црној Гори. Што се тиче империјализма, ја не знам какав је то империјализам када Русије преко 200 година помаже Црну Гору финансијски, духовно, бива њен политички заштитник, о каквом је онда империјализму ријеч. Није ваљда империјализам и то што је сарађивао са Олегом Дерипаском од кога је имао велику финансијску добит”, каже Јован Маркуш за Спутњик.

Он подсјећа да стара изрека каже:
“Ко се топи, хвата се за пјену, над главом се надодају руке. Очигледно да Мило Ђукановић оваквим изјавама жели да скрене пажњу са своје одговорности за све што је урадио у Црној Гори за 30 година своје владавине, а то је да не за то вријеме разрушена црногорска привреда, а последњих двадесет година он је толико продубио подјеле у Црној Гори међу браћом, кумовима пријатељима. Те подјеле јесу постојале раније, али никада нијесу биле оволико оштре као за вријеме његове владавине”, наводи Маркуш за Спутњик, истичући да црква нема никакве везе са оним што Ђукановић прича.
Он указује И на чињеницу да је Ђукановић недавно одликовао Бранка Вујовића, човјека који је ведрио и облачио црногорском привредом и који је, како каже, уз Ђукановића, најзаслужнији за пропаст те исте привреде. Вујовић је за своја дјела и осуђиван.
“Ђукановић таквом човјеку претходних дана даје орден, а ја сам био градоначелник Цетиња и знам да су њих двојица најзаслужнији за привредну девастацију Цетиња, њих двојица су најзаслужнији за уништење макар десет успјешних цетињских компанија”, констатује Маркуш.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала