- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров о могућој посети америчке званичнице Тајвану: Надамо се да неће бити провокација

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Став Москве о Тајвану остаје непромењен, очекујемо да у вези с тим питањем неће бити провокација које би могле да заоштре ситуацију у региону, рекао је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров поводом најава могуће посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси тој кинеској острвској провинцији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Раније је канал Ен-Би-Си, позивајући се на изворе, рекао да ће Пелосијева отићи са делегацијом у Азију у петак, а да одлука о путовању на Тајван још није донета. Један извор упознат са планом пута приметио је да је посета Тајвану наведена као „прелиминарна“. Путовање ће обухватити посете Јапану, Републици Кореји, Малезији и Сингапуру.
Уочи састанка министара спољних послова ШОС у Ташкенту, Лавров се на маргинама састанка министара спољних послова ШОС састао с кинеским министром спољних послова Ванг Јијем. Током тог састанка, према речима руског министра, није било речи о питању Тајвана.
"За нас је ово питање апсолутно јасно. Наш став о постојању само једне Кине остаје непромењен. Сједињене Америчке Државе периодично потврђују исти став речима, али у пракси, као што и сами разумете, дела и речи се не поклапају увек. Ми немамо никакав проблем у вези с одбраном принципа о суверенитету Кине и полазимо од тога да неће бити никаквих провокација које би могле да погоршају ову ситуацију“, рекао је Лавров новинарима после посете Узбекистану.
Званични односи централне владе Кине и њене острвске провинције прекинути су 1949. године, након што су се снаге Куоминтанга под вођством Чанг Кај Шека преселиле на Тајван, након пораза у грађанском рату са Комунистичком партијом Кине, преселиле на Тајван.
Пословни и неформални контакти острва и континенталне Кине настављени су касних осамдесетих. Од раних деведесетих странке су почеле да контактирају преко невладиних организација – Пекиншке асоцијације за развој односа преко Тајванског мореуза и Тајпејске фондације за међусобну размену.
Овог месеца су се појавили извештаји да се председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси спрема да посети Тајван у августу, што је разбеснело Пекинг.
Министарство спољних послова Кине саопштило је да ће у случају посете Пелосијеве Пекинг свакако предузети одлучне и ефикасне мере за заштиту државног суверенитета и територијалног интегритета, а САД ће бити у потпуности одговорне за све озбиљне последице које из тога произилазе.
Председница Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси напушта седницу - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
СВЕТ
Медији: Пелоси креће ка Азији – хоће ли посетити Тајван и гурнути прст у око Кини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала