- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Свака земља ШОС-а ће самостално одлучивати о дедоларизацији

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаРуске рубље и амерички долари
Руске рубље и амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Свака држава Шангајске организације за сарадњу (ШОС) треба сама да донесе одлуку у вези с одустајањем од употребе долара, али има довољно чињеница које говоре да је та валута непоуздана, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Свака земља-чланица ШОС-а треба сама да одлучи колико се удобно осећа, ослањајући се на долар, с обзиром на апсолутну непоузданост те валуте са становишта могуће злоупотребе“, рекао је Лавров након седнице Савета министара спољних послова чланица ШОС-а.

Он је истакао да је након седнице Савета министара договорена мапа пута за прелазак на повећање употребе националних валута у међусобним трансакцијама. По речима Лаврова, то убедљиво говори о ставу земаља ШОС-а по питању дедоларизације.
Раније је Лавров изјавио да ће на предстојећем самиту лидери ШОС-а разговарати о начинима за интензивирање трговине у националним валутама.

ШОС усвојио документ о јачању Конвенције о биолошком оружју

Шеф руске дипломатије је истакао да је на заседању Шангајске организације за сарадњу усвојен документ о јачању Конвенције о биолошком и токсичном оружју.

„Посветили смо велику пажњу оним акцијама које наше земље предузимају у међународним организацијама. Један од резултата је усвајање документа о јачању Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја“, рекао је Лавров.

Истакао је да је Русија доста допринела у припреми самита и да ће у наредних пар месеци контролисати израду докумената, како би пакет докумената, који ће бити донет у Самарканду, био свеобухватан и како би покривао све сфере активности ШОС-а.
Шангајска организација за сарадњу је евроазијска политичка, економска и безбедносна организација основана 2001. године у Шангају од стране лидера Кине, Казахстана, Киргистана, Русије, Таџикистана и Узбекистана. Изузев Узбекстана, све остале државе су биле чланице Шангајске петорке (основане 1996), а након пријема Узбекистана 2001. организација је добила садашње име. Индија и Пакистан придружили су се организацији 2017. године. На самиту ШОС у Душанбеу у септембру 2011. године започета је процедура пријема Ирана у организацију и пружања статуса партнера у дијалогу Египта, Катара и Саудијске Арабије. Белорусија је ове године поднела званичан захтев за приступање ШОС у својству пуноправног члана.
Самит ШОС одржаће се у септембру 2022. године у Самарканду.
Рубља и долар - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РУСИЈА
Володин: У целом свету покренут процес дедоларизације – и не може се зауставити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала