- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: „Булгаргас“ на ивици банкрота због набавке скупог гаса преко посредника

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуски гас
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Највећа бугарска гасна компанија „Булгаргас“ налази се на ивици банкрота, пише бугарски лист „Труд“, позивајући се на стручњаке у сфери енергетике.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како се наводи, финансијско стање компаније се погоршало због тога што мора да склапа договоре о куповини гаса са посредничким компанијама након што је Бугарска престала директно да добија руски гас. Набавка гаса преко посредника углавном повећава његову цену за 30-40 одсто, истичу експерти.

У чланку је прецизирано да тренутно није познат колики је износ укупног дуга, али дуг пореској управи, Националној агенцији за приходе – ПДВ износи око 100 милиона лева (нешто више од 50 милиона евра).
Стручњаци констатују да финансијски положај компаније ствара ризик када је реч о плаћању испорука азербејџанског гаса и плаћању испорука гаса клијентима „Булгаргаса“.
Скреће се пажња и на закључке извештаја специјалне парламентарне комисије која је истраживала околности око прекида испорука руског гаса. Аутори извештаја примећују да се финансијско стање компаније нагло погоршало од фебруара 2022. године, а алтернативне испоруке гаса коштају Бугарску много више од снабдевања из Русије. Међутим, парламент је одбио да прихвати извештај. На седници Народне скупштине већина посланика је гласала против.
Влада Кирила Петкова, која је преговарала о алтернативним испорукама гаса, поднела је оставку крајем јуна и ове недеље би требало да престане са радом, јер парламент Бугарске није успео да формира нови кабинет.
Председник Румен Радев треба да именује привремену владу. Нови технички кабинет треба да тражи решења за тренутну енергетску кризу. Бугарски премијер је саопштио да је његова влада преговарала о испоруци 700 милиона кубних метара америчког течног нафтног гаса за период од октобра до априла, а осим тога имају и споразуме за испоруку азербејџанског гаса.
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
СВЕТ
Бугарска Влада договорила испоруке америчког гаса за јесен и зиму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала