- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Планови Кијева о контраофанзиви на Херсон - празне приче

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСтела на улазу у Херсон
Стела на улазу у Херсон - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Украјинске власти изнеле су планове о потенцијалној контраофанзиви на Херсон и, како је наведено, враћању „изгубљених“ територија на југу земље. Циљ Кијева је, оцењују за Спутњик руски експерти, да тим празним причама испослује да земље-чланице НАТО не престану са испорукама оружја.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да Кијев жели да у наредних три до шест недеља поврати територије које се тренутно налазе под контролом Русије. Како пише „Политико“, током обраћања делегацији америчког Конгреса, Зеленски је истакао, да ће касније овај план бити теже реализовати и да су „следеће недеље кључне“.

Празне приче Кијева

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Баранец, већ месец дана у Кијеву се воде полемике о предстојећој контраофанзиви украјинске војске на Херсон.
„О „великој“ контраофанзиви говорили су генерали, политичари, па чак и председник Украјине Владимир Зеленски. Знате ли зашто украјински лидер жели да изврши напад почетком августа? Зато што би до тада требало да се заврши следећа мобилизација, као и све испоруке западног наоружања“, објашњава стручњак, додајући да је ово први случај у војној историји да држава јавно износи детаље о потенцијалном нападу.
Према речима руског војног експерта Јурија Светова, изузетно је непрофесионално што Украјина јавно износи планове да ће у наредне две-три недеље вратити Херсонску област под своју контролу.
„Да ли сте икада чули од председника Русије Владимира Путина или других војних лица могуће планове о даљем напредовању руских трупа? Нисте. У рату је изненађење суштински аспект војне стратегије и тактике. Према томе, мислим да неће бити контраофанзиве на ово подручје“, констатује саговорник Спутњика, додајући да су ово празне приче Кијева како би западни партнери наставили да пумпају украјинску државу оружјем.
Слично мишљење дели и водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин. Са становништва војне логике и здравог разума, изјаве украјинских власти су, како каже, апсурдне.
„Војни планови се не износе демонстративно целој планети“, наглашава Блохин.

Херсон је Кијеву кост у грлу

Према мишљењу Светова, Херсон је Кијеву кост у грлу.
„Овај регион је први после Доњецке и Луганске Народне Републике изјавио да се одваја од Украјине и да ће спровести референдум о уласку у састав Русије. Због тога Кијевске власти појачавају притисак на Херсон. Они говоре да је то њихов град, а гранатирају мостове и нападају цивиле. Тиме ваљда желе да спрече његово прикључивање руској држави“, каже стручњак, додајући да све више становника Херсонске области жели да се прикључи руској држави јер са оваквом влашћу у Украјини никада неће имати мира.
Главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко сматра да причама о контраофанзиви Кијев покушава да застраши становништво на ослобођеним територијама како би се пореметило гласање на референдуму о уласку Херсона у састав Русије.
„Главни задатак Украјине је да застраши и улије несигурност цивилима како не би гласали на референдуму“, уверен је Коротченко.
Заменик шефа војно-цивилне администрације Херсонске области Кирил Стремоусов изјавио је 24.јула да су украјинске оружане снаге двапут безуспешно покушале да гранатирају Херсон.
„Пре неки дан, украјински нацисти су поново покушали да нападну Херсонску област. Сви њихови покушаји само доводе до великих губитака у редовима украјинске војске. Режим Зеленског тера људе на сигурну смрт“, каже Стремоусов, истичући да су руски системи ПВО уништили све противничке ракете док су се приближавале граду.
Стремоусов је планове Кијева да кроз контраофанзиву врати Херсонску област под контролу Украјине назвао фантазијом. Он је нагласио да националисти немају професионалну војску која би на било који начин могла да се супростави руским снагама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала