- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија на седници СБ УН: Мораћете да сарађујете са нама, услови сарадње се управо одређују

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЗаседање Савета безбедности УН
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
Пратите нас
Запад ће након завршетка специјалне војне операције у Украјини морати да живи и сарађује са Русијом, а да се услови свега тога управо одређују, изјавио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански на седници Савета безбедности о Украјини.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Испоручујући Украјини артиљеријске системе далеког домета и вишецевне бацаче ракета ви, заправо, померате условну линију безбедности која је неопходна за миран развој региона Донбаса још даље на запад, чиме се прецизирају циљеви и задаци наше специјалне војне операције. Замислите се над тим, као и над оним да ћете након завршетка операције, овако или онако, свеједно морати да живите заједно са нама и да сарађујете“, нагласио је Пољански.

Такође је казао и да је Русија остварила значајне помаке у испуњењу задатака специјалне војне операције, а потпуно ослобођење Донбаса је само питање времена.
Нагласио је и да су ослобођењем Северодоњецка и Лисичанска, руске оружане снаге и јединице народних република успеле да у потпуности ослободе територију Луганске Народне Републике.
Пољански је додао да је у републикама већ ослобођено 255 насеља и да је само питање времена када ће се цела њихова територија вратити под контролу становника Донбаса.

Напад на Јеленовку - освета кијевског режима својим војницима

Према његовим речима, напад Оружаних снага Украјине на истражни затвор у Јеленовки у Донбасу само ће подстаћи процес предаје мобилизованих Украјинаца у заробљеништво.
„Кијевски режим покушава да се освети чак и својим војницима који су постали свесни бесмислености испуњавања злочиначких наређења и предали су се како би добили шансу за искупљење и миран живот“, истакао је Пољански.
Како је саопштио Штаб територијалне одбране ДНР у украјинском гранатирању затвора у Јеленовки, у Доњецкој Народној Републици, погинула су 53 заробљена припадника националистичког батаљона „Азов“, а 75 је рањено.

Убијену децу Донбаса вам не можемо заборавити

Пољански је на седници Савета безбедности показао фотографију деце која су погинула као резултат гранатирања украјинске војске из оружја које Кијеву испоручује Запад.

„Обраћам се америчким, британским и француским колегама које седе за овим столом. Желим да разумете да из оружја које шаљете Украјини, а које плаћају ваши порески обвезници, страдају деца, док се председник Украјине отворено хвали тиме како је прецизност вашег наоружања превасходна. Да ли сте то желели да постигнете?“, упитао је Пољански.

Додао је и да је западно оружје омогућило Кијеву да гађа градове и села дубоко иза линије фронта, због чега и страдају деца. „Верујте да тешко да ће вашу спремност да помажете Украјинцима да убијају децу Доњецка и Луганска заборавити како украјински, тако и руски народ“, додао је.

Надамо се да ће прехрамбени споразум ускоро заживети

Дипломата се још осврнуо на Истанбулски споразум о укидању ограничења на извоз руских производа, као и сарадњу Русије приликом извоза украјинског жита и истакао да Москва сматра да ће ускоро доћи до реализације овог споразума у пуном обиму.
„Сматрамо да ће Истанбулски споразум ускоро бити у потпуности реализован, а генерални секретар УН Антонио Гутереш ће, у складу са преузетим обавезама, учинити све како би се укинуле препреке које су увеле Сједињене Америчке Државе и Европска унија у области плаћања, осигурања и логистике руске робе“, истакао је Пољански.

Наставићемо да уништавамо војне испоруке у Одеси

Дипломата је, такође, додао да распоређивање војног терета и објеката у луци у Одеси не доприноси успешној реализацији прехрамбеног споразума.
Он је нагласио да ће руске снаге наставити да уништавају такву робу и објекте, као што је то било урађено 23. јула када су уништени украјински војни брод и складиште противбродских ракета „харпун“ које је испоручила Америка.
Пољански је истакао и да ништа у потписаном меморандуму не спречава Русију да настави са демилитираизацијом Украјине.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
Пољански апеловао на УН да уведу ембарго на испоруку оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала