- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички пуковник: Кијев има последњу шансу за мир; Постоје две ствари које Европа треба да запамти

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeВолодимир Зеленски
Володимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Украјина има последњу могућност да сукоб заврши преговорима, јер се ствари на фронту не одвијају у њену корист, изјавио је бивши саветник министра одбране Сједињених Америчких Држава, пуковник Даглас Мекгрегор. Он је, такође, нагласио да треба подвући нову црту и признати територијалну стварност, иако САД то не желе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Руси завршавају свој задатак на југу који подразумева потпуно ослобађање Донбаса. То је последња могућност да се стране договоре о прекиду сукоба коју Кијев има. Али, не мислим да Москва очекује ништа слично, јер смо ми, заједно са нашим пријатељима у Лондону јасно ставили до знања да не намеравамо да подржимо споразуме постигнуте на преговорима“, нагласио је он у интервјуу Јутјуб каналу Judging Freedom.

Од августа креће велика офанзива

Према његовим речима, Руси ће направити паузу до августа, када ће кренути у велику офанзиву, која ће их, уколико заузму Харков, довести до Дњепра, Одесе и Придњестровља. Мекгрегор је нагласио да су то региони који су увек били део Русије. То су, такође, региони, који Украјини доносе око 90 одсто бруто домаћег производа.
„Руси никада нису били заинтересовани за Кијев“, закључио је он.

Одлазак Шолца и Хабека предуслов за преговоре

Некадашњи саветник је објаснио да је економија Европске уније у великим проблемима без руског гаса и нема никаквих знакова да ће немачка Влада следити другачију политику од Лондона и Вашингтона и заузети другачији став о Украјини.

„Крајем године ће немачки канцелар Олаф Шолц, министар за економију и заштиту климе Немачке Роберт Хабек и остали отићи са својих позиција и биће успостављена нова Влада, чији ће задатак бити да преговара са Москвом“, сматра Мекгрегор.

Амерички пуковник сматра да се су преговори са Русијом неопходни и да се примирје са Москвом мора потписати.

Европи потребан њен пут, иначе ће вечно патити због САД

Он је, на крају, подсетио на речи бившег француског председника Шарла де Гола, који је изјавио да постоје две ствари које свако у Европи треба да запамти.

Прва ствар је да се САД не налазе у Европи. Друга је да је Велика Британија острво. Другим речима, Европа треба да тражи свој пут напред. Ако буду зависили од нас, ми смо апсолутно спремни да им допустимо да вечно пате“, закључио је Мекгрегор.

Први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански је на јучерашњој седници Савета безбедности о Украјини изјавио да ће Запад након завршетка специјалне војне операције у Украјини морати да живи и сарађује са Русијом, а да се услови свега тога управо одређују.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Раније је министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио да су преговори са Русијом могући само након њеног пораза. Према његовим речима, Русија би требало да седне за преговарачки сто након пораза, иначе ће то поново бити језик ултиматума.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
Захарова одговорила немачкој министарки: Запад својим поступцима довео Украјину у ропску зависност
Лидер ДНР Денис Пушилин - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
Лидер ДНР: Треба ослободити Кијев, Харков, Одесу...
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Русија ће помоћи украјинском народу да се избави од антинародног режима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала