- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Београдско четворојеванђеље: Најстарија београдска књига пред Београђанима

CC0 / / Београдско четворојеванђеље
Београдско четворојеванђеље - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Изложба „Београдско четворојеванђеље: 470 година прве књиге штампане у Београду“ биће отворена у четвртак, 8. августа у Библиотеци града Београда. Посетиоци ће моћи да виде оригинал Београдског четворојеванђеља из 1552. године. Аутор изложбе је Миланка Бабић Вукадинов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Београд је био једини град на Балканском полуострву који је у 16. веку имао штампарију, у којој су штампане књиге на српскословенском језику. Занимљиво је да београдска штампарија није настала под окриљем Српске православне цркве, у манастиру, већ у граду, у световној средини.
Штампање Београдског четворојеванђеља довршено је у Београду 4. августа 1552. (година је означена бројевима на византијски начин – 7060). „Тада је источним земљама владао велики амир султан Сулејман“, у питању је Сулејман Други Величанствени.
Прву београдску штампарију основао у својој кући кнез Радиша Дмитровић који није штедео од свог имања док није излио штампарска слова, што је највероватније урађено у самом Београду. Међутим, он је умро и није стигао да заврши започету књигу.
Посао Радише Дмитровића преузео је Тројан Гундулић „из великог града Дубровника“, насељен у београдској трговачкој колонији Дубровчана. Трећа личност важна за настанак Београдског четворојеванђеља је јеромонах Мардарије. Колико је познато, Београдско четворојеванђеље је његова прва књига и уједно његов најбољи рад.
Јеромонах Мардарије је руководио целокупним послом штампања Београдског четворојеванђеља. Његово учешће било је много сложеније него што се данас подразумева под термином „штампар“ јер је у исто време био редактор, технички уредник, приређивач и коректор овог издања.
Изложба траје до 3. октобра ове године.
Мирослављево јеванђеље - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
КУЛТУРА
Министарство: Мирослављево јеванђеље није оштећено
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала