- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хероји борбе против тероризма: Ко су борци легендарне специјалне јединице „Алфа“ /фото/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/SpetsnazAlpha / Руске "алфе"
Руске алфе - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Легендарна специјална јединица „Алфа“, једна од најпознатијих антитерористичких организација на свету, обележава годишњицу. Нјени борци су, како каже за Спутњик руски експерт, ослободили и спасили животе стотина талаца и борили се против терориста како у Авганистану, тако и у Чеченији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Потпуковник Федералне службе безбедности у пензији и потпредседник антитерористичког удружења „Алфа“ Алексеј Филатов каже за Спутњик да је Управа „А“ Центра за специјалне снаге ФСБ Русије формирана 1974.године.
„Крајем јула, пре тачно 48 година, формирана је специјална јединица „Алфа“. С обзиром на ситуацију која се десила 1972. на Олимпијским играма у Минхену на којима су палестински милитанти практично убили целу израелску делегацију, донета је одлука да се уочи Олимпијских игара у Москви формира група за ослобађање талаца, као и борбу против тероризма“, објашњава стручњак.

Припадници јединице искључиво официри

Према речима Филатова, борци ове јединице су искључиво официри. „Ово су официрске специјалне јединице. Они обично служе 25-30 година. Када је „Алфа“ настала, почетни број припадника састављао је око 30 људи. Како је време пролазило, број је растао. Не могу да кажем колико их тренутно има јер је то службена тајна. Чланови су младићи између 25 и 27 година, док се у управљачком тиму налазе људи са 40-45 година“, констатује саговорник, додајући да сви борци јединице имају завршено војно образовање.
Чланови специјалне јединице „Алфе“, како истиче Филатов, морају бити и психички и физички јаки.
„Психолошка тестирања и интервју су веома озбиљни. Будући борац треба да буде отпоран на стрес. Командант мора да буде сигуран да ће се припадник током ванредне ситуације понашати адекватно. Због тога, приликом уписа у јединицу, млади војник пролази курс који траје око шест месеци. Он се тада може наћи у разним екстремним ситуацијама: од одвођења у мртвачницу до организовања падобранства, као и других догађаја који откривају отпорност на стрес. Током курса, све време се посматра његово понашање и сарадња са тимом“, објашњава стручњак.
© Sputnik / Alexey FilippovРуске „Алфе“
Руске „Алфе“  - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Руске „Алфе“

Свестрани војници

Филатов објашњава да су савремени официри „Алфе“ способни и свестрани војници.
„Припаднице ове специјалне јединице су спремни да се боре против било које врсте тероризма: од спасавања талаца до уништавања припадника банди на копну, планини, мору или ваздуху. Они не треба само да знају да користе оружје и да се крећу по терену, већ и да буду у стању да, рецимо, у право време усмере артиљерију или крстарећу ракету на одређени објекат који треба да се уништи. Осим тога, ови борци су официри високе класе који знају да управљају како оклопним транспортерима, тако и беспилотним летелицама“, наглашава стручњак.
На питање које су биле најтеже операције за руску антитерористичку јединицу „Алфу“, Филатов каже да су то борбе против терориста у Буђоновску, као и у школи у Беслану. Он подсећа да је 1995.године у Буђоновску извршен терористички акт када је око 280 чеченских терориста који су били наоружани до зуба пуцало на зграду у којој су држали око 2000 талаца, а тада је погинуло 129 људи.
„У нашој јединици било је мање од сто људи. Током ове операције, убијено је троје припадника "Алфе", док је 20 тешко повређено“, каже саговорник.
Још је тежи био напад чеченских терориста у школи у граду Беслану у Северној Осетији који се догодио 1.септембра 2004. када су погинуле 334 особе, укључујући 318 талаца, од којих је 186 било деце. Терористи су у школску салу утерали више од хиљаду талаца, укључујући и децу. Лјуди су три дана насилно држани у школи без хране и воде. Специјалне јединице „Алфа“ и „Вимпел“ изгубили су десет бораца током спасавања деце и наставника.
Не треба заборавити ни терористички акт у московском позоришту Дубровка из октобра 2002.године када су чеченски терористи три дана држали 916. талаца од којих је 130 погинуло. У операцији ослобађања талаца учествовали су припадници “Алфе”.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала