- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Херсонска област усвојила декларацију: Будућност видимо у саставу Русије

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПрипадници руских снага испред зграде Каховске хидроелектране у Херсонској области
Припадници руских снага испред зграде Каховске хидроелектране у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
У Херсонској области усвојена је политичка декларација о развоју у којој је будућност овог региона означена заједно са Русијом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Декларација је усвојена на јавном форуму „Ми смо заједно са Русијом“ који је одржан у суботу у Херсону и на којем се окупило више од хиљаду делегата из целог региона.
„Будућност Херсонске области је заједно са Русијом“, наводи се у декларацији, у чији је текст имао увид дописник Спутњика.
Декларација се зове „Руски Херсон“. У њој се наводи да је Херсонска област историјски део Русије, а руски језик је, уз украјински, од ове године званичан државни језик. У декларацији се наводи да у будућности Херсонску област чека развој пољопривреде, индустрије, науке, културе, обнова саобраћајне инфраструктуре и лучких објеката, друштвеног и грађевинског сектора. Постоје планови за стварање одмаралишта и кластера туризма у оквиру туристичке индустрије југа Русије.
„Херсонска област постаје део јединственог моћног друштвеног, технолошког, енергетског, комуникационог и информационог комплекса Русије, а њен народ постаје део руског народа“, истиче се у документу.
Како се наводи у тексту декларације, „за будућност Херсонске области важна је судбина суседних региона“.
„Излазак ових региона из састава Украјине, ликвидацијом украјинске државе у њеном садашњем облику, значајно би побољшало изгледе за Херсонску област и целу Новорусију и обезбедило би њену колективну безбедност и спокој“, наводи се у декларацији.
Током специјалне војне операције руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и азовским делом Запорошке области. У овим регионима формиране су управе, почело је емитовање руских ТВ канала и радио-станица, обнављају се трговинске везе са Кримом. Региони су објавили планове да постану субјекти Русије.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала