- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јапан преломио: Остајемо у пројекту „Сахалин 2“

© Sputnik / Артем ЖитеневТанкер
Танкер - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Власти Јапана обавестили су Вашингтон да ће сачувати свој удео у пројекту „Сахалин 2“, саопштио је јапански министар економије и трговине Коити Хагиуда.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Говорило се о томе да је неопходно да изађемо из пројекта, међутим, уколико бисмо то учинили, омогућили бисмо улазак трећих земаља док би Русија од тога ужасно профитирала. Објаснили смо Американцима да желимо да сачувамо свој удео и мислим да смо дошли до узајамног разумевања“, рекао је он.
Претходно је шеф јапанске дипломатије Јошимаса Хајаши изјавио је да је влада у Токију затражила од Русије преко дипломатских канала објашњење поводом указа руског лидера Владимира Путина о пројекту „Сахалин 2“.

„Сахалин 2“

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о специјалним економским мерама у сектору горива и енергетике у вези са непријатељским поступцима страних држава. У указу је прописана промена оператора великог нафтно-гасног пројекта „Сахалин 2“. На ново правно лице ће прећи права и обавезе досадашњег оператора, компаније „Сахалин енерџи“.
Имовина „Сахалин енерџија“ биће пренета у власништво Русије, односно биће предата на коришћење новом оператору.
У „Сахалин енерџију“ руском „Гаспрому“ припада 50 +1 одсто акција, енглеско-холандској компанији „Шел“ 27,5 а двема јапанским компанијама „Мицуи“ и „Мицубиши“ 12,5 , односно 10 одсто. „Гаспром“ задржава свој удео, док су остали акционери дужни да у року од месец дана обавесте владу Русије о сагласности да прихвате удео код новог оператора пропорционалан постојећем. Сви запослени у „Сахалин енерџију“ биће пребачени у нову компанију.
Енглеско-холандска компанија „Шел“ је 28. фебруара саопштила да излази из пројекта „Сахалин-2“, док је 2. марта америчка компанија „Ексон мобил“ саопштила да напушта пројекат „Сахалин-1“. Јапан је тада саопштио да остаје у нафтно-гасним пројектима с Русијом.
У оквиру пројекта „Сахалин-2“ гас се црпи са три платформе на мору а капацитет је 9,6 милиона тона годишње.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала