- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

На магичном ћилиму, међу трешњама и пауновима | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Ко су „Татине принцезе“ које су се нашле на истоименој 101. изложби, са којом намером и емоцијом је своје јунакиње сместила међу трешње и паунове, нотне листове и на магичне ћилиме – за Спутњик открива позната сликарка Слободанка Ракић Шефер.
Орбита културе, 30.07.2022.
Зашто сматра да ће читаоци после „Антологије кинеске прозе 20. века“ имати другачији поглед на живот, како је бурна историја кинеског 20. века са ратовима, револуцијама, привредним бумом преломљена кроз седамдесетак прича и есеја врхунских писаца који су се нашли у „Антологији“ – за „Орбиту културе“ открива уредник књиге Ненад Шапоња.
Какви су филмови који прођу селекторов „захтев“ да буду храбри и иновативни, и како су се баш таква остварења нашла у програму првог међународног филмског фестивала „Отворени предели – Фестивал иновативног филма Рудник“ који се одржава од 29. до 31. јула – објашњава селектор и уметнички директор фестивала Арон Секељ.
Шта све можемо прочитати из мотива фаталне жене којa је била инспирација сликарима симболизма о друштву с краја 19. века, зашто се овај мотив у делима великих мајстора тога времена може довести у везу са женским идентитетом који из визуре мушкарца представља и привлачност и опасност – објашњава Исидора Савић, историчара уметности и кустос Музеја града Београда која је у галерији Надежда Петровић, у оквиру изложбе ,,Млади ’22“, одржала предавање на тему „'Фам фатал': мит о фаталној жени у сликарству позног 19. века и његови преображаји“.
Зашто је поносан на другу сезону позоришта Театријум, како се односи према ликовима које тумачи и зашто верује да је глума, упркос свему, једини могући избор – објашњава један од најпопуларнијих српских глумаца Тихомир Станић.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала