- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Сјеча“ српских интелектуалаца у Министарству културе Црне Горе

© Sputnik / Александар МилачићЦрногорска капа
Црногорска капа - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Министарка културе у Влади Црне Горе Маша Влаовић за само неколико дана смијенила је са функције неколико афирмисаних културних радника а једино заједничко им је то што су Срби.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Смијењени су: Јован Маркуш, Радисав Јеврић, Илија Лалошевић, Александра Божовић, Младен Загарчанин, Андрија Радуловић, Милорад Дурутовић. То је изазвало реакције у јавности Црне Горе, а многи понашање министарке, која је иначе била једна од министара који нису били присутни када је влада усвајала текст Темељног уговора са СПЦ, пореде са понашањем министара Рашка Коњевића и Ранка Кривокапића.
Тим поводом огласио се историчар и публициста Јован Маркуш који је казао да је Влаовићева смијенила др. Илију Лалошевића из националне комисије Унеска а да га није ни упознала, нити га је икад и позвала на телефон, али и да је исти случај и са њим.
Зато је и посланик Миодраг Лекић, професор и бивши југословенски дипломата, прије двадесетак дана дао оставку на чланство у Националном савјету културе, управо када је, како је навео, у медијима прочитао састав тог тијела. Ту своју одлуку изрекао је и у Скупштини.
„Упутио сам оставку Министарству културе одакле је та иницијатива потекла према Влади. Замолио сам их том приликом да ме разрјеше на исти начин како су ме именовали“, казао је Лекић и додао да је оставку упутио Кабинету министарке културе:
„Како сте ме са овог броја телефона звали и понудили да будем члан Националног савјета за културу Црне Горе, без објашњења о његовом саставу и планираном културном моделу, желим да вас — а након што сам у медијима прочитао и одређена имена чланова, самим тим схватио јавни профил и формат Савјета — информишем истом линијом следеће — не желим да будем члан тог Савјета. Молим да ме разријешите чланства у поменутом Савјету на исти начин како сам именован. Срдачан поздрав! Миодраг Лекић“.
На ове смјене реаговали су и из Демократског фронта и казали да су упозоравали да се унутар Владе налазе екстремистичке антисрпске и суштински антицрногорске структуре.
„Осим познатих пунктова са којих се пласира мржња према Србима и СПЦ, у само неколико мјесеци ‘славу’ Ранка и Рашка је потамнила министарка културе Маша Влаовић. Особа потпуно непозната јавности, и у култури и јавном животу, без било каквих резултата на функцији која јој је неким чудом запала, постала је препозната једино по фашизму и тјерању Срба из Министарства културе“, казали су из ДФ-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала