Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У ком сектору српске привреде има највише сиве економије

© Sputnik / Лола ЂорђевићГрађевинске машине
Грађевинске машине - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Резултати истраживања о перцепцији привреде о сивој економији које је спроведено у оквиру Националне иницијативе за безготовинско плаћање показују да је за 83 одсто предузећа у Србији резултат пословања за 2021. годину био позитиван.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Истраживање „Ставови привреде о сивој економији и безготовинском плаћању” у оквиру овог пројекта рађено је у периоду од маја до јуна ове године, на узорку од 1.040 пословних ентитета који су регистровани у Агенцији за привредне регистре, преноси Политика.
Резултати показују да су привредницима главни разлози за постојање сиве економије високо пореско оптерећење зарада и парафискали (више од три четвртине одговора) и да је потребно спровести мере програма за пореско растерећење зарада, посебно најнижих, успостављање регистра непореских намета, али и мера за подстицање предузетништва и смањење рада на црно, јачање капацитета инспекција и друге.
Истраживање је показало да 49 одсто привредника прихвата само готовину од које им стиже три четвртине промета, а за такву ситуацију као главне разлоге наводе незаинтересованост купаца да плаћају безготовински и високе трошкове.
Истовремено, 86 процената оних који прихватају картице, инстант и онлајн плаћања, наводе да је то позитивно утицало на њихово пословање. Привредници сматрају да је сива економија најприсутнија у грађевинарству и да расте код занатских услуга док је у паду у угоститељству и трговини. Процењују да свако десето предузеће у њиховој делатности није регистровано, али је проценат оних који су спремни да их пријаве пао са 60 на 54 одсто.
Привредници такође тврде да за 88 процената радника уплаћују пуне доприносе и признају да им „на руке” дају до 12 одсто плате. Секретарка Координационог тела за сузбијање сиве економије Ана Јовић рекла је да су ставови привреде битнији него ставови грађана јер се уз помоћ њих дефинишу мере и активности у програму, као и да је сива економија присутна у свакој држави.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала