Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто нико неће да купи кулу „Генекс“

© Sputnik / Радоје ПантовићАутопут Београд–Нови Сад током полицијског часа, поглед на Генекс
Аутопут Београд–Нови Сад током полицијског часа, поглед на Генекс - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Западна капија Београда, кула „Генекс“ и после више од деценије од како је понуђена на добош и даље нема купца. Упркос обарању почетне цене од две милијарде на 1,46 милијарди динара, процена струке је да су и сада мале шансе да ће до продаје доћи.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Оно што би могло да заинтересује купце јесте да се кула најпре доведе у функционално стање, а затим понуди као нови производ.
„Генекс не може да се прода из милион и једног разлога. Првенствено због стања на терену, због организације простора, због нефункционалности. У проценитељској теорији то се зове најбоља и најисплативија намена, што ова кула сигурно није. Она прво треба да се доведе до тога“, каже за „Блиц Бизнис“ проценитељ Милић Ђоковић.
Он објашњава да уколико зграда остане у оваквом стању, тешко да ће наћи купца. Према његовим речима, зграда мора комплетно и адекватно да се среди, јер је доста пропала због неулагања. Како каже, није проблем за купца да је плати, већ је проблем многима шта да раде са том зградом. Чак и локали које зграда има нису пожељни ни за трговце, јер не постоји прилаз адекватан аутомобилом, што данашњи купац очекује.
„Ја сам својевремено предлагао да се то мало среди, и да се изнесе озбиљним светским инвеститорима на сајмовима у Штутгарту, Кану, Кини, Дубајиу, да не продајемо само сировину. Више кошта адаптација него прављење новог објекта. Мора бар мало да се нашминка, да се среди и да се доведе у функционално стање да би привукло купце. А затим да се поново огласи супер бренд или као нови производ. Тада би могла да се прода чак и по почетној цени“, каже Ђоковић.
„Генекс“ кула, односно Западна капија Београда, већ годинама је на продаји. Првобитно је била понуђена по цени од две милијарде динара. Кулу чини 14.943 квадратна метра у 28 посебних делова објекта, пословни простори у ванкњижном власништву од 1.450 м2, те пословни и гаражни простори као посебан део објекта на површини од 6.445 квадратних метара.
Последње јавно јавно надметање било је заказано за 23. мај, међутим, имајући у виду да није уплаћен ниједан депозит нити достављена банкарска гаранција, оно није успело, закључила је комисија Агенције за лиценцирање стечајних управника. У питању је било јавно надметање по почетној цени од 2,09 милијарди динара. Депозит за купце био је је 834,68 милиона динара.
У склопу „Генекс“ куле на продаји су 28 пословних простора површине близу 15.000 квадратних метара, укључујући и простор од 27. до 37. спрата, као и гаражни део зграде од око 9.000 квадрата. Према рећима проценитеља Милића Ђоковића, упркос томе што зграда има толико пословног простора, то не значи много инвеститорима, имајући у виду да је сам прилаз њима неадекватан.

Продаја траје скоро деценију

„Генекс“ кула почетком 2009. године је била први пут понуђена на продају, када је почетна цена била 20,8 милиона евра. Заинтересовани купци су треба да за учешће на аукцији уплате депозит од 1,56 милиона евра. Купац је такође био у обавези да у радни однос прими 61 запосленог у „Генекс“ кули, што се није десило.
Агенција за приватизацију је затим, 14.07.2010. године објавила да је „Генекс“ поново на продају. Кула на Новом Београду у власништву компаније „Генералекспорт“ била је понуђена по почетној цени од 15,6 милиона евра. Ипак, аукција која је била заказана за 6. септембар те године завршила се неуспешно.
„Генералекспорт“ је у стечају од 2015, а у стечају годинама је и њена кћерка фирма ИЦГ.
Кула Генекс - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Пропала продаја „Куле Генекс“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала