Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Завршене консултације у Скупштини Србије: Договорено ко ће добити места потпредседника

© Tanjug / Раде ПрелићСедница Скупштине Србије.
Седница Скупштине Србије. - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
У Скупштини Србије завршене су консултације о конститутивној седници парламента, а будући сазив имаће седам потпредседничких места, од којих су три предвиђена за опозицију.
Према том предлогу, како се могло чути од представника појединих странака у парламенту, тих седам места „поделиће“ посланички клубови СНС, СПС, СВМ, СПП, ССП, ДС и коалиција „Нада“.
Оно што је за сада познато, то је да ће опозиција за потпредседнике предложити - клуб око ССП-а Борка Стефановића, „Нада“ - Божидара Делића, а ДС, заједно са „Народом“, „Не давимо Београд“ и „Заједно“ - Зорана Лутовца.
Потпредседничка места, иначе, расподељују се спрам снаге, односно броја посланика појединачних клубова, а до сада су по два потпредседничка места била „резервисана“ за два најјача опозициона клуба.
Иако скупштински Пословник омогућава да 30 посланика предложи кандидата за потпредседника, то није била пракса раније.
Тако је „камен спотицања“ била чињеница да Зорана Лутовца за ту функцију кандидује група од четири посланичка клуба са 35 посланика, а која је, будући да им је владајућа већина изашла у сусрет омогућавајући им да имају „свог“ потпредседника, требало да направи уступак и одрекне се неког места у радним телима Скупштине.
Због тога су представници та четири посланичка клуба у пар наврата излазили са састанка, покушавајући да се договоре чега да се „одрекну“.
У парламенту је за сада формирано 15 посланичких клубова, а у складу са бројем посланичких клубова и бројем њихових посланика - распоређује се и број председника и заменика председника скупштинских одбора.
Опозицији ће припасти пет председничких места у парламентарним одборима, а већина њих жели Одбор за спољне послове.
„Неспорни“ одбор је онај за Србе у региону и дијаспору, који ће водити посланик Заветника, док је лидер Двери Бошко Обрадовић јуче рекао да су они тражили Одбор за здравље и породицу, преноси Танјуг.
Владимир Орлић - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
СРБИЈА
СНС изабрао свог кандидата за председника Скупштине /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала