- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски: Влада донела одлуку о обавезној евакуацији становника Доњецке области

© AP Photo / Efrem LukatskyПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
Пратите нас
Влада Украјине донела је одлуку о обавезној евакуацији становника дела Доњецке области који контролише Кијев, саопштио је украјински председник Владимир Зеленски.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Донета је одлука владе о обавезној евакуацији из Доњецке области, све се организује. Пуна пратња, пуна помоћ – и логистичка и платна. Потребна је само одлука самих људи који то још нису сами одлучили. Идите, ми ћемо помоћи“, рекао је Зеленски у обраћању на свом Телеграм каналу.
Раније је заменица украјинског премијера Ирина Верешчук изјавила да власти земље намеравају да изврше обавезну евакуацију становника Донбаса. Она је објаснила да у областима које контролише Кијев нема снабдевања гасом и нема одговарајућег снабдевања електричном енергијом, што ће представљати претњу за људе на зиму. Према њеним речима, ако неко одбије да буде евакуисан, „мораће да потпише да схвата и да је свестан свих последица и лично одговоран за свој живот“.
Верешчукова је у четвртак објавила да је у Украјини формиран штаб за евакуацију људи из дела Донбаса под контролом Кијева и позвала становнике да оду у централне и западне регионе земље.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Припадници специјалних снага руске војске током специјалне војне операције у околини Харкова - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
РУСИЈА
УЖИВО Украјинци гађали Доњецк забрањеним минама; Кијев планира евакуацију 200 хиљада људи из Донбаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала