- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Кад би Марјановић знао да играм и Жићу у „Камионџијама“ вероватно би се стидео /видео/

© Sputnik / Дејан СимићГлумац Тихомир Тика Станић
Глумац Тихомир Тика Станић - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Инспектор Марјановић кога играм у серији 'Убице мог оца' појма нема да ја истовремено играм и Жићу у 'Камионџијама'. Када би знао вероватно би се стидео и бунио би се у мени због тога, каже за Спутњик Тихомир Станић.
Један од најпопуларнијих и најангажованијих српских глумаца већ другу годину за редом у престоници са великим успехом поставља јединствену летњу позоришну сцену, Театријум, смештену у Атријуму Ректората Универзитета у Београду, у оквиру Капетан Мишиног здања.
„Позориште је на умору због разних других садржаја, медија, начина живота. Верујем да смо ми од оних који у овим годинама чинимо много да оно опстане“, каже Станић за „Орбиту културе“.
„Прве сезоне смо успели да одиграмо 50 представа на свеопшту радост и публике и нас који смо то организовали и уметника који су наступали. Тежиште нашег репертоара су позоришне трупе које немају свој сопствени простор где могу да искажу свој таленат, амбиције и намере, код нас оне равноправно играју уз етаблиране уметнике. Ове сезоне смо заказали 80 представа. Шездесет у вечерњем термину и двадесет представа за децу“, прецизира глумац.

Уметност из дворишта Капетан Мишиног здања

Овог лета четири премијере одржавају се у дворишту Капетан Мишиног здања, а наш саговорник ставља акценат на позоришне комаде за најмлађе, који се одигравају у преподневним часовима и то бесплатно и за децу и за њихове родитеље.
„Не могу да објасним то осећање среће и узбуђења које имам када се викендом напуни то двориште и када питам дечицу од четири, пет, шест година да ли ће да дођу ту и када порасту да гледају неке вечерње представе, на шта сви они у глас кажу: 'Да!' Верујем да тако стварамо публику за неке друге уметнике који ће доћи после нас.“
Популатни глумац који је уз помоћ колеге Владана Гајовића удахнуо нови живот дворишту Капетан Мишиног здања а чија позоришна намена сежe уназад у прошлост вишe од 50 година, сматра да обавеза глумца није само да буде активан на сцени.

Глумац је глумац док ради, живи и дише

„Реч 'глумац' значи – онај који делује. На сцени је неопходно да глумац делује да би био занимљив публици, али глумац је очигледно особа која делује не само када је на сцени, већ особа која делује перманентно, док год ради, док год живи и дише. Тако смо ми донели одлуку да делујемо у том правцу и да буквално и свој физички рад и материјалне ресурсе, и свој таленат и креативност уложимо у Театријум који, чини ми се, јако добро расте“.
© Фото : Konstantin NovakovicПрепуно гледалиште у позоришту Театријум
Препуно гледалиште у позоришту Театријум - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2022
Препуно гледалиште у позоришту Театријум
Тихомир Станић прошлогодишњу сезону Театријума отворио је монодрамом „На Дрини Ћуприја“. Ове године ће је њом и затворити. На питање у којој мери је српски нобеловац неисцрпна инцпирација драмском уметнику, одговара:

Чаробњак Андрић

„Андрић је чаробњак речи, реченице. Тај непоновљиви склоп реченице и онога што унутар ње постоји, суштински ме узбуђује и чини ме срећним што сам сам себи створио прилику да то радим“.
Поред учешћа у многим позоришним представама, Станић је вечито активан како у телевизијским хит – серијама, тако и на великом платну. На јесен га очекује премијера филма „Вера“ који прича причу о српској Мата Хари, а у којем тумачи лик четничког војводе Косте Пећанца.
„Реч је о девојци која је у једном тренутку радила, или била принуђена да сарађује током рата, са разним сукобљеним странама. Мислим да ће публици бити изузетно занимљива та њена трагична судбина. Мени су понудили лик Косте Пећанца. Плашио сам се да нећемо успети да направимо довољно уверљиву маску. Али захваљујући Дубравки Бушатлији, шминкеру, то је успело. Ставио сам на друштвене мреже неке фотографије са тог снимања и много људи ме није препознало уопште. Значи, маска је успела. Верујем да сам то добро и одиграо. Чекамо филм и чекамо серију која ће следеће године бити емитована на РТС“, објашњава глумац.
Иако признаје да не води евиденцију о броју улога које је тумачио током своје каријере дуге четири деценије, Станић одговара на питање од ког лика је попримио највише особина, односно из које улоге до данас није могао да изађе.
„Док траје представа живим са тим ликом, подређујем му све – емоцију, боју гласа… Трудим се да ликови које играм - а често успевам у томе и на то сам поносан - имају другачији реченични склоп, другачије дишу, другачије мисле, другачије говоре“, открива глумац и додаје:
„За безброј улога у позоришту које сам играо и које обновим - немам текстове код куће. Када дођем на представу, и видим костим, партнере, изговара све како треба, јер он и не зна ништа друго осим свог текста. Он не зна шта се мени приватно дешавало свих тих деценија док нисам играо ту улогу“, закључује Тихомир Станић за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала