- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како ће изгледати руска космичка станица

© Фото : twetter@fka_roscosmosРуски космонаути у свемиру
Руски космонаути у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Русија планира да се повуче из пројекта Међународне свемирске станице и изгради сопствену орбиталну станицу која ће не само радити у аутоматском режиму већ и бити бржа, већа и напреднија. Тиме ће, сматрају експерти, бити направљен важан корак у развоју руске космонаутике.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Генерални директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов саопштио је да ће се Русија повући из пројекта Међународне свемирске станице након 2024.године. Према његовим речима, руска држава ће испунити све обавезе према својим партнерима, али ће до тада почети са формирањем сопствене орбиталне станице.

Важан корак у руској космонаутици

Како каже за Спутњик руководилац Института за свемирску политику Иван Мојсејев, Русија је одлуку повлачења из пројекта донела 12.априла прошле године.
„Овај пројекат је био предвиђен до 2015.године. Пошто је раније стање МКС било прилично добро, рок су продужавали“, објашњава стручњак, додајући да ће Међународна свемирска станица радити до 2030.године иако је већ прилично застарела.
Према речима редовног члана Руске академије космонаутике „Циолковски“ Игора Марињина, модули ове станице су стари више од 20 година.
„Ово су руски и амерички модули који су први пут лансирани 1999, 2000, 2001. и 2000.године. Они су већ скоро два пута премашили процењени радни век. Сваке године је потребно све више финансијских средстава за њихово одржавање. Због тога је Русија разматрала разне варијанте и донела одлуку да развије сопствену орбиталну станицу“, констатује саговорник Спутњика, додајући да је ово важан корак у развоју руске космонаутике.

Нова орбитална станица напреднија, бржа и већа

Марињин каже да ће нова орбитална станица бити мања од совјетског „МИР“-а, а већа и напреднија од МКС.
„Наша станица ће радити у аутоматском режиму. Једном или чак два пута годишње овде ће се налазити посада која ће обављати различите послове: од неопходне поправке, превентивног одржавања, мењања научне опреме, до развијања нових експеримената“, објашњава експерт.
Према његовим речима, за разлику од МКС, она ће моћи да лети у близини магнетних полова Земље.
„Ово ће чак омогућити извођење експеримената на живим организмима које је сада није могуће урадити. Поред тога, на њој ће се налазити место које ће бити прилагођено за сателите које ће космонаути моћи да допуњавају горивом током лета“, наводи стручњак, прецизирајући да је прво лансирање станице заказано за 2028.годину.
Подсетимо, Борисов је изјавио да стварање Руске орбиталне службене станице (РОСС) биће главни приоритет рада „Роскосмоса“ у космонаутици са људском посадом.
„Наставићемо са програмом у складу са утврђеним плановима. Основни приоритети биће стварање руске орбиталне станице“, нагласио је Борисов.
Ракетно-космичка корпорација „Енергија“ тренутно припрема нацрт пројекта Руске орбиталне службене станице (РОСС). Нацрт пројекта би требало да буде завршен у трећем кварталу 2023. године, након чега ће се радити на конструкторској документацији. Раније је објављено да ће нова станица летети у орбити која се налази на великој географској ширини са нагибом од 96-98 степени, а не 51,6 степени, као што је случај са Међународном космичком станицом (МКС).
Представница НАСА Робин Дејтон изјавила је да ова организација још није добила од Русије званично обавештење о намери да иступи из пројекта Међународне свемирске станице и заинтересована је за настављање партнерских односа с руском државом у космосу.
МКС је заједнички пројекат шест свемирских агенција: САД, Русије, Јапана, Канаде, Бразила и Европске Уније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала