- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како живе супер-богати: Многи кувају сами себи, али неке обавезе често избегавају

CC0 / Pexels / Богаташ - илустрација
Богаташ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Ново истраживање Форбса међу најбогатијим људима на свету показало је да многи од њих и даље обављају кућне послове, попут изношења смећа и куповине намирница.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Свет супер-богатих можда је препун приватних авиона, вила и више новца него што већина може и да сања, али свакодневни живот тих људи изгледа много обичније него што би многи очекивали. Тако бар показују резултати.
Анкета рађена међу 65 најбогатијих људи на земљи показала је да многи милијардери ипак бирају да сами обављају барем неке кућне послове, иако лако могу да ангажују спољне сараднике. Више од трећине је рекло да редовно купује прехрамбене производе и износи смеће, док 40 одсто кува и шета псе. Више од половине испитаника рекло је да редовно прати спортске активности своје деце и унука, преноси Блиц.
Ипак, ови ултра-богати имају своје границе, показује истраживање. Само десет одсто испитаних се бави баштенским пословима, а једина активност која је мање популарна од баште је прање веша, па је тако само осам одсто милијардера рекло да исто и ради.
Постоји безброј разлога зашто бар неки чланови клуба супербогатих још увек обављају ове обичне задатке. Оснивач Амазона Џеф Безос и суоснивач Мајкрософта, Бил Гејтс, раније су говорили о својим навикама, односно да перу судове сваке ноћи.
„Други људи волонтирају, али мени се свиђа начин на који то радим“, једноставно је закључио Гејтс на Редиту још 2014. године.
За неке, попут инвеститора у некретнине Чарлса Коена, чије се царство процењује на 3,6 милијарди долара и укључује врхунске пословне зграде у Њујорку и ланац биоскопа Ландмарк Тиатерс, обављање кућних послова је начин да се опусте ван посла.
„Смешно је што то спомињеш јер се управо враћам из продавнице са прскалицама и сијалицама“, рекао је Коен у недавном телефонском позиву са новинарима Форбса. „Волим да излазим и радим ствари сам“, додао је он.
Могул за некретнине навео је задатке попут куповине намирница и прављења роштиља и додао да је одрастао у предграђу Вестчестера у Њујорку са кућном помоћницом и да он и његова супруга покушавају да раде више око куће, делимично како би дали пример својој деци.
„Све је у томе да радите ствари у којима уживате и креирате начин живота који дефинише оно што јесте, начин на који желите да вас ваша деца доживљавају и вредности које желите да прихватите“, рекао је Коен.
Наравно, није да он и његова породица живе штедљивим животом. Они поседују имање у Конетикату од 39 јутара са приватном биоскопском салом и виноградом у Француској.
Око 46 одсто ултра-богаташа посећује спортске утакмице на којима им учествују деца и унуци. Шетање паса и кување практикује 40 одсто испитаних милијардера. Нешто мало мање, њих 38 одсто испитаних износи смеће, 33 одсто њих купују сами своје намирнице, 19 одсто води децу или унуке у школу, само 10 одсто њих се бави сопственом баштом, а чак 8 одсто пере само свој веш.
Френк ВандерСлот, оснивач и извршни председник компаније за здравље и велнес Мелалеуца, и најбогатија особа у Ајдаху, рекао је да му је обављање кућних послова природно због начина на који је одрастао. Син железничарског радника, Вандер Слот се присећа како се будио пре школе да би цепао дрва и музао краве на породичној фарми у северном Ајдаху.
„Људи мисле да сте друга особа због величине вашег текућег рачуна, али то не функционише тако, барем ја мислим да не функционише“, каже Вандер Слот.
Он је напоменуо и да су он и његова супруга Белинда ангажовали некога да помогне у чишћењу куће, која има 15 соба за смештај, када им у посету дође 14 деце и 54 унучади. Али, он и његова жена обављају већину кућних послова.
„Мислим да ће богатство или успех тестирати ваш карактер више него што би неуспех икада могао, и морате се мерити са тим, нагласио је он.
„Ако вас успех промени, онда мислим да сте пропустили цео смисао живота“.
Још један милијардер, који је тражио да његови коментари остану анонимни, рекао је за Форбс да сам пере и пегла свој веш, јер му „једноставно није пријатно да прихвати личне услуге других“.
Ипак, немају сви исту филозофију. На крају крајева, као што истраживање показује, већина не ради све ове послове: 60 одсто је рекло да не кува; 62 одсто не износи смеће, 92 одсто не пре свој веш.
Неки могу да имају добре разлоге за то. Џеф Грин, могул за некретнине са седиштем у Палм Бичу, који је први стекао своје богатство на краткотрајним хипотекама током Велике рецесије, инсистира на томе да, иако је „прилично приземан“, већину кућних послова и задатака обавља његово особље.
„Водим посао вредан више милијарди долара. Много тога ми се дешава, тако да очигледно није најбоље да користим своје време да радим ствари по кући за које бих могао да унајмим некога, рекао је он.
Када има времена ван посла, Грин је рекао да му је приоритет да проводи време са своје троје мале деце, које вози сваког дана у школу и назад.
„Веома смо укључени у животе наше деце, рекао је он додајући: "Лепо је то радити. У поређењу са борбом са неким извођачем око рока, радије бих да останем са својом децом“.
Долари - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Најскупље ствари које су купили богаташи /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала