Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Курти је једини кривац“: Реакције из Београда на оптужбе из Приштине

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVICПремијерка Србије Ана Брнабић
Премијерка Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Србија ништа није урадила да започне ову кризу на Косову и Метохији, изјавила је вечерас премијерка Ана Брнабић и поручила да све што видимо је резултат унилатералних потеза Аљбина Куртија.
„Србија ништа није урадила да започне ову кризу, Срби на КиМ нису учинили апсолутно ништа да изазову ово што данас видимо. Управо супротно, ово је епилог вишегодишњег малтретирања Срба на КиМ и непоштовања међународних споразума“, рекла је Брнабић у изјави за Тањуг.
Премијерка је казала да председник Александар Вучић и Србија позивају на мир, стабилност, повезивање и сарадњу, а Аљбин Курти је, истиче, срамота данашњег Балкана.
„Курти је човек чија је једина политика стално насиље и сталне провокације. Курти је тај који је довео ствари до ове тачке - укидањем права гласа Србима, забраном одржавања избора на територији КиМ, непоштовањем Бриселског споразума и отвореним признањем да Приштина никада неће имплементирати Бриселски споразум, као и намерно погрешним и селективним тумачењем старих споразума“, навела је Брнабићева, пренео је Танјуг.
Поводом Куртијевих оптужби на рачун председника Александра Вучића и директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића, Петковић је казао да је Аљбин Курти једини кривац за тренутну ситуацију на КиМ, који, како је навео, „својим неурачунљивим потезима изазива нову кризу на простору Косова и Метохије“.
„Неурачунљиви Курти добро је био свестан да његови једнострани и противправни потези могу имати далекосежне последице по мир и стабилност и могу довести до кризе са несагледивим последицама“, навео је Петковић и истакао:
„Председник Србије Александар Вучић свакога дана позива на мир и стабилност и дијалог као једини механизам за нормализацију односа и решавање свих отворених питања“, рекао је Курти.
Једина порука која је упућена и из Рашке и из Београда данас, истиче Петковић, јесте порука мира и потребе за поштовањем Бриселског споразума и што хитнијим формирањем Заједнице српских општина.
„Зато када тражи кривца за данашњу ситуацију, нека се погледа у огледало јер ће тамо видети јединог одговорног за нове тензије на терену“, навео је Петковић.
Гомилање јединица Росу и специјалаца под пуном опремом, као и отворене претње Србима нису никакви потези мира, већ директно доливање уља на ватру и то је оно што Курти жели", навео је Петковић, саопштено је из Канцеларије за КиМ, пренео је Танјуг.
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
СРБИЈА
Приштина одложила мере за месец дана, барикаде на Космету /видео/
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
СРБИЈА
Курти оптужио Вучића и Петковића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала