- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Мале тајне искусних путника: Како се спаковати за летовање без стреса

© Depositphotos.com / photography33Путовање – илустрација
Путовање – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Одласку на летовање се сви радујемо, али поред узбуђења због путовања, полазак подразумева и стрес око паковања. Иако то радимо годинама, увек је добро подсетити се корисних савета како да одаберемо шта носимо и како да нам ствари заузму што мање простора.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У просеку жене носе три пута више пртљага него мушкарци, па је магичан број женских кофера три, док је код мушкараца један кофер најчешће решење, каже статистика туристичког промета.
Паковање је нарочито тежак процес за породице које иду на море са децом, јер родитељи стално страхују да ће заборавити нешто јако важно за своје малишане. Зато се већини дешава да на пут оду са торбом вишка коју, углавном, до краја путовања и не отворе, пише РТС.

Пре свега списак

Како бисте себи олакшали и смањили стрес, туристички саветници, влогери на друштвеним мрежама саветују да почнете са списком ствари које треба понети. Срећом, интернет нуди алате како би све функционисало без проблема и могуће је пронаћи различите предлоге и обрасце како листа треба да изгледа.
Пре свега, почиње се од онога без чега нема путовања - новац ( кеш и кредитне картице) , документа (лична карта/пасош), здравствено осигурање, карта (авионска, возна, аутобуска), ваучер о уплаћеном аранжману, мапа уколико путујете својим колима, документа за аутомобил (међународна возачка дозвола и зелени картон ако путујете у иностранство); кључ од куће и аутомобила.

Препарати за личну хигијену

Без обзира што нам се чини да ћемо лако спаковати ову врсту потрепштина, добро је ипак направити списак, како не бисмо првог јутра схватили да смо заборавили четкицу за зубе, на пример.
Дакле, слободно запишите све, ма колико вам се чинило бесмисленим. Шампон, регенератор, сапун за тело и лице, дезодоранс, четкица и паста за зубе, бријач, пена за бријање, чешаљ, фен, улошци, шминка, парфем, креме за лице, тупфери или обична вата, грицкалица за нокте или маказице, крема за сунчање ...

Путна апотека

Када је у питању путна апотека, све зависи од узраста, стања здравља и да ли путујете сами или са децом. У сваком случају, хронични болесници обавезно носе своју прописану терапију.
Поред тога, потребно је понети аналгетик, антипиретик, лекове за стомачне проблеме и дијареју - пробиотик, активни угаљ, електролите који се растварају у води. Ко има алергије, онда треба понети таблете, креме после убода инсеката. Лекове против мучнине на путовању, средство за дезинфекцију и фластере.
Пошто смо пописали ствари без којих не смемо кренути на пут, следи списак одеће, обуће, техничких апарата (телефон, пуњач, адаптер, слушалице, таблет, фото-апарат ...), додатака, попут накита, шнала, наочара, кишобрана, и нечега чиме ћемо се забављати на путу, на пример, књига, а можда и иглу и конац, кесицу детерџента за веш.

Шта се пакује у ручни пртљаг (ранац или торбу)

У ручни пртљаг се ставља пре свега сва папирологија и документација, новац, мобилни телефон, папирне и влажне марамице, флашица воде, шнале и/или гумице за косу. Уколико путујете ноћу, добро је понети танко ћебе и јастук.

Шта понети на море од одеће

У зависности од величине кофера који имате и намеравате да понесете, паметно је направити пет одевних комбинација које можемо да мењамо током боравка. У сваком случају, опет списак треба поделити на категорије – рубље (доњи веш, чарапе, спаваћице и пиџаме); шорцеве, мајице, кошуље, хаљине.
Треба предвидети гардеробу и за случај да буде хладно, тако да спакујте и панталоне, тренерку, дукс или лагану јакну. А треба наћи места и за одећу за вечерњу шетњу и излазак.

Како да пакујемо

Ствари је добро окренути на наличје и уролати како би заузимале што мање места и лакше се слагале у кофер. Једноставан трик како да спакујете кошуљу, а да се оковратник не изгужва је да обмотате каиш око оковратника.
Ланена и памучна одећа је примерена за лето, али и најтежа за паковање јер се много гужва. Ако баш не желите да носите и пеглу, уролајте их како би се што мање изгужвале.
Како би направили неки ред у коферу, ствари се могу паковати у мале кесе, а ломљиве ствари могу са се спакују у футролу за наочаре.
У кофер прво стављате обућу и теже ствари, а одећу на врх.

Ако носите храну

Скоро сваки апартман у летовалиштима поседује чајну кухињу и фрижидер, зато многи одлучују да на летовање понесу одређену количину хране. На граничним прелазима углавном не праве проблеме око торби са храном, али се поставља питање шта од хране понети усред лета на температурама од 30 степени и више, а да се храна не поквари.
Зато се на списку могу наћи углавном конзервисани производи, као на пример џем и мармелада, кекс, супе из кесице и тестенине, инстант пире, сухомеснати производи у вакуум паковању, готова јела, кафа, со, шећер и зачини.
Свеже воће и поврће се не препоручује уколико ћете путовати дуже од четири сата, што важи и за домаћа кувана јела.

Корисни савети

Без обзира на то да ли идете на пословни или туристички пут, кофер увек треба означити посебним привеском за пртљаг, са вашим именом, адресом и мејлом.
Сликајте свој пасош и пошаљите фотографију родитељима или члану породице и себи, за случај да се догоди да изгубите документа.
Такође, сликајте садржај свог кофера за случај да вам нестане пртљаг.
Маслиново уље - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
ДРУШТВО
Припрема за летовање: Како направити уље за самопотамњивање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала