- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Никад мање отказа у Немачкој: Недостају радници - како задржати кадрове?

CC0 / Пиксабеј / Отказ
Отказ - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Многе фирме у Немачкој очајнички траже запослене, али не могу да их пронађу. Након корона кризе многе фирме у тој земљи суочавају се са недостатком радника.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

До недостатка кадрова је дошло због чињенице да су неке компаније током кризе запошљавале мање радника. Неке су на то биле приморане, а неке су саме одлучиле да отпусте део радника, преноси Блиц.
Због тога данас у Немачкој, по речима стручњака, недостаје радника у свим индустријама. Недостатак радника је видан у угоститељству, хотелијерству, установама за негу, медицинским ординацијама, а посебно на аеродромима.
Немачки медији пишу да је забележен и мањи број отказа. Током кризе многи послодавци су искористили скраћено радно време и на тај начин су избегли отказе.
„Многи су такође покушали да задрже своје људе јер је недостајало кадрова“, рекао је стручњак за истраживање тржишта рада, а са друге стране запослени су се суздржали и од давања отказа због слабе перспективе на тржишту рада.
Према Државној агенцији за запошљавање, људи који су током кризе остали без посла потражили су посао у другим секторима.
Према новој студији Института немачке привреде, посебно су хотели и ресторани изгубили много запослених који су се пребацили на малопродају, транспорт и логистику.
Према подацима Немачког завода за запошљавање, у угоститељству је у првој години короне изгубљено око 47.000 радних места, у ваздушној индустрији забележено је 13 одсто мање запослених.
Нормализација тржишта рада, како се наводи, могућа је тек идуће године.
„Све индустрије погођене короном сада имају исти проблем. Све желе да покрију своју нагомилану потражњу у исто време и у кратком року“, рекао је стручњак.
Али тржиште рада себи то не може да приушти тако брзо, преноси Феникс магазин.
Бизнисмени - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Светске економије у великим проблемима – радници масовно дају отказе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала