Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Акција Приштине треба да почне вечерас, Срби више зулума трпети неће /видео/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Ситуација за Србе на Косову и Метохији никада није била сложенија као данас, али Срби више зулума трпети неће, изјавио је данас на конференцији за новинаре српски председник Александар Вучић уз апел за мир.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Вучић се јуче састао са представницима Срба са Косова и Метохије поводом ступања на снагу мера у вези са пререгистрацијом и излазно-улазним документима које је најавио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
Говорећи на конференцији за новинаре Вучић је данас у вези са тим више пута нагласио да је ситуација за српски народ веома компликована и да никада није била тежа.
„То траје већ деценијама, многи не желе да чују о реалним проблемима са којима се суочавају наши људи, многи су свој однос свели на „Косово је Србија“ и то је све. Никада нисмо били у тежој ситуацији“, рекао је Вучић.
Према његовим речима, приштински режим покушава да искористи расположење у свету у којем мисле да могу да играју на карту да "велики Путин наређује малом Путину". Донели су одлуку да намећу ствари које немају право да намећу, рекао је он.

Акција Приштине треба да почне вечерас

Вучић је нагласио да је режим у Приштини послао две јединице са 21 тоном горива на административне прелазе Јариње и Брњак и да акција Приштине треба да почне вечерас у поноћ, а Срби треба да се натерају да одустану од КМ таблица.
„Неки би рекли да то не треба да ствара неки проблем. Албанци су јединствени и позивају се на споразум који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири“, навео је он.
„Јасно је да то не сме да се односи на Србе са КиМ. Албанци желе то да искористе и кажу, то је реципроцитет, имамо право са Уставом Косова“, рекао је Вучић.
Не желимо сукобе и рат, додао је председник.
Он је подсетио да је 2020. године Приштина својевољно и самовољно укинула КС таблице.
„Шта Приштина хоће, хоће да каже да не постоје КС таблице, да кажу - ми смо суверена држава, и ми зато укидамо КС таблице и нећемо да дозволимо КМ таблице, да нико никада не би помислио да постоје остаци неке друге државе на КиМ“, навео је Вучић.
Супротно свим нормама они хоће на силу да проведу то, зато воде кампању, каже Вучић.

Број напада на Србе од доласка Куртија на власт повећан за 50 одсто

Вучић је прочитао Бриселски споразум.
„Када су Срби схватили да Албанци неће да спроведу у дело споразум, тада су Срби кренули да ставе банере Заједнице Српских Општина, као и билборде и тада је албанска полиција хапсила људе. Укупан број дана откако није формирана ЗСО је 3.390.
Он каже да нико из света није реаговао што су ухапшени Срби и Роми јер су окачили билборде.
Показао је фотографије на којима се виде мајице момака који су ухапшени због њиховог ношења јер на њима пише „Нема предаје“ и подсетио да је на Видовдан ухапшен младић који је певао патриотске песме.

„Нећу говорити о забранама уласка, графитима испред цркве, разбијеном аутомобилу, Драгици Гашић се прети, о упаду у општину Грачаница, претресеној монахињи“, рекао је Вучић и додао да је број инцидената од када је Курти дошао на власт 2006. што је за 50 одсто више него пре његовог доласка на место премијера у Приштини.

Списак напада на Србе је пописан на 12 страна.

„Срби зулума трпети више неће“

„Ми смо обавили разговоре са представницима српског народа са Косова и Метохије, покушаћемо да сачувамо мир по сваку цену, да замолим Албанце да се уразуме и да Срби не наседају на провокације“, рекао је Вучић.
Молим представнике моћних земаља да воде мало рачуна о међународном праву и на мало реалности на терену и да њихови штићеници не изазову сукоб, указао је Вучић.
То је моја велика молба, рекао је он додавши да ћемо „да молимо за мир и да тражимо за мир“.
„Предаје неће бити и победиће Србија, дрзну ли се да крену у прогон Срба, убијање Срба, Србија ће победити, нагласио је Вучић.
Он је рекао да је уплашен због реакције српског народа, и његов савет је да буду мирни ако крену у митинге и да не дају повод Албанцима да пуцају у масу.
„Атмосфера је доведена до усијања, Срби више зулума трпети неће, скоро да сам клекао пред њих и молио их и на крају сам добио обећање. Ситуација је много комплекснија“, рекао је Вучић.
Шеф српске дипломатије и функционер СНС Никола Селаковић јуче је, након седнице Председништва СНС је новинарима рекао да Албанци на Косову и Метохији спремају "пакао" и да се тим поводом председник Вучић састаје са Србима из Покрајине, који долазе у ситуацију која је, како је рекао, изузетно незгодна и кулминира из часа у час.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
СРБИЈА
Вучић: Акција Приштине треба да почне вечерас, Срби више зулума трпети неће /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала