- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Преминуо бивши председник Филипина

© AP Photo / Aaron FavilaБивши филипински председник Фидел Рамос
Бивши филипински председник Фидел Рамос - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Бивши филипински председник Фидел Рамос, који је владао овом земљом у периоду од 1992. до 1998. године, преминуо је данас у 94. години, пренео је инфо портал Раплер позивајући се на његову нећаку.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Рамос је био на високим безбедносним положајима пре него што је постао председник, а многи су га подржавали као хероја устанка Народна моћ, подигнутог 1986. године којим је срушена диктатура Фердинанда Маркоса старијег, оца и имењака недавно изабраног председника Филипина Фердинанда Маркоса Млађег, пренео је Ројтерс.
Рамос је тесно победио на оспораваним изборима 1992. године.
Иако је добио мање од 23 одсто гласова, он је убрзо освојио подршку од 66 процената и мандат током кога је владао остао је упамћен по периоду мира, стабилности и економског раста.
„Са великом тугом сазнајемо да је преминуо бивши председник Фидел В. Рамос“, изјавила је Трикси Круз-Анхелес, секретарка за штампу Фердинанда Маркоса млађег.
„Иза себе оставља живописно наслеђе и сигурно место у историји због учешћа у великим променама у нашој земљи и као официр и као председник“, истакла је она.
Познат као ФВР, Рамос је похађао америчку војну академију у Вест Поинту и борио се у Корејском рату 50-их као командир вода. Служио је касних 60-их у Вијетнаму као вођа Филипинске групе за грађанску акцију.
Рамос је имао све чинове у филипинској војсци од потпоручника до начелника Генералштаба.
За сада се не зна од чега је преминуо Рамос, али према речима његовог дугогодишњег помоћника Нормана Легаспија, последњих година он је повремено био у болници због срчаних проблема, а патио је и од деменције, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала