- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина постала „црна рупа“ за западно оружје, Руси ће добити много музејских експоната /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМуниција
Муниција - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Оружје које Запад шаље Кијеву кад пређе границу Пољске пада у „црну рупу“, што признају и Американци. Иако нема спора да се нешто од тог наоружања шверцује, извесно је, кажу саговорници Спутњика, да његов велики део руска војска и снаге Донбаса или униште или заробе па ће, кад се сукоб у Украјини заврши, Руси имати много „музејских експоната“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Дугогодишњи дописник Новости из Москве Бранко Влаховић истиче да је Запад почео да наоружава Украјину знатно пре почетка овог сукоба, те да су Американци и Британци тамо имали своје инструкторе који су обучавали украјинске војнике и официре како да рукују тим наоружањем.
Међутим, оружје које сада пристиже, како каже, делом заврши код криминалних група, а делом бива заробљено, па није случајно што и Американци кажу да док оружје не стигне на границу Украјине они знају његов пут, а даље је „црна рупа“.

„Црна рупа“ на линији фронта

„Та црна рупа је на линији фронта. Велики део тог оружја завршава у рукама руске војске и јединица Доњецке и Луганске народне републике“, наводи Влаховић у емисији Свет са Спутњиком.
Он додаје да је западно оружје за Украјину у почетку стизало са инструкцијама на енглеском и украјински војници нису знали да га користе па се дешавало да руска војска добије као неку врсту поклона нераспаковане „џавелине". Међутим, друкчија је ситуација са високопрецизним хаубицама које су однедавно почеле да стижу Украјинцима са Запада јер оне, тврди Влаховић, не долазе без америчке пратње.
„Тамо постоје инструктори и украсти или продати то неком локалном шерифу је више за причу. Американци нису наивни да такво оружје довезу у Украјину без својих људи. Нормално да не говоре о томе, али ја сам уверен да на источном фронту има јако пуно америчких инструктора. Химерсима не гађају украјински војници, за то треба мало већа обука“, објашњава новинар, али одмах напомиње да су Руси научили да се супротставе и том високотехнолошком наоружању.

Половина западног оружја не стигне до фронта

Пензионисани генерал др Митар Ковач, коментаришући забринутост Европола да оружје које земље ЕУ шаљу Украјини може да доспе у руке „криминалних групација“, каже да се из изјаве шефице те агенције Кристин де Бол не може прецизно закључити о ком се оружју ради, али верује да је реч пре свега о пешадијском оружју.
„Оно се може лако и брзо пренети преко границе и шверцовати и продавати унутар Украјине. Што се тиче сложених борбених система, они су праћени како од унутрашњих снага безбедности, тако и од оних који су испоручили то оружје и не верујем да се ту нешто може десити мимо њиховог знања. Више бих говорио о могућем криминалу под окриљем НАТО према појединим субјектима унутар европског простора“, каже Ковач.
Он не искључује да се такво оружје може наћи и на Балкану, како је још у јуну упозоравао и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, рецимо на територији Босне или Косова али то је, како напомиње, сигурно под надзором НАТО - уз знање појединих високих званичника или водећих земаља Алијансе које су донирале та средства Украјини.
„Ако се дешава тај шверц оружја на Балкану из Украјине онда је он дубоко под контролом водећих западних обавештајних служби. Ако је њихова процена да ће доћи до сукоба на овом простору, онда сигурно да за један део тог оружја зажмуре да се као нелегално шверцује на ове просторе, а у суштини се ради организовано под контролом водећих држава НАТО“, сматра Ковач, који претпоставља да може бити реч о преносним ПВО и противоклопним системима.
Ипак, по његовој оцени, гро наоружања које нестане у Украјини нестане дејством високопрецизног оружја руских снага како пређу границу па до њиховог приближавања бојишту, различитим логистичким центрима или у току транспорта. Процена је, каже, да чак 40-50 одсто тог оружја и муниције не дође до линије фронта, а од оног што дође око 15 посто заврши у рукама савезничких снага.
„Сложени системи не верујем да се шаљу ван Украјине, они се заробљавају и верујем да ће савезничке снаге имати доста експоната за музеје након овог сукоба“, примећује Ковач.

Наивна очекивања Кијева

На питање могу ли испоруке високопрецизног западног наоружања да промене ток сукоба у Украјини саговорници Спутњика се слажу да Кијев наивно верује да је то могуће.
„Али не може се победити ако немате војнике на некој територији. Резултати за сада показују да су руска војска и војска Донбаса високопрофесионалне и искусне и победити их није лако“, истиче Влаховић, који сматра да су неоснована очекивања украјинског председника да ће направити неки преокрет за 3-6 недеља.
Руска војска је, подсећа он, већ ликвидирала на источном делу фронта велики део украјинске армије, а кад нема високо образованих официра резервисти мало могу помоћи. Не може се, слаже се Ковач, професионална војска надокнадити простим збиром резервиста које покупе у камионе и воде на фронт.
Неспорно је, каже, да је Зеленски и круг људи око њега неспособан да процени било шта о значају оружја за завршетак рата и такве изјаве имају циљ да умире домаћу јавност.
„Неће то имати утицаја на исход сукоба али хоће на страдање цивила. Свако давање оружја од стране Запада продужиће агонију украјинског народа, разарања и страдања цивилног становништва. Али сваки озбиљни војни аналитичар зна да неће доћи до промене ситуације: Украјина ће из дана у дан губити територије, а руска војска ће сугурно остварити своје циљеве“, уверен је генерал.
Како каже, питање је само да ли ће ослобађање већих места у Донбасу бити завршено крајем августа или почетком септембра, када ће се наставити операција за ослобађање Николајевске и Одеске области, а тада ни Зеленски више неће моћи да лаже свој народ, а посебно не војску где се појављује тихи бунт управо оних који су неспремни и необучени, а увучени су у рат.
„Само је питање времена кад ће акулмулација тих негативних ефеката довести до колективне побуне или неког акта незадовољства који ће исказати знаке капитулације украјинских оружаних снага“, прогнозира Ковач.
Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2022
РУСИЈА
Пољански апеловао на УН да уведу ембарго на испоруку оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала