- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто Летонија планира да обнови редовни војни рок

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINS / AFPВојска Летоније
Војска Летоније - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
Пратите нас
Летонске власти су изненада објавиле да планирају да обнове редовни војни рок. Ову идеју Риги, како оцењују за Спутњик руски експерти, наметнуле су земље НАТО-a, пре свега САД, а све у циљу да улију страх у кости цивилном становништву Летоније тиме што ће представити Русију као потенцијалног агресора а можда и да испровоцирају нови војни сукоб.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Летонски министар одбране Артис Пабрикс предложио је недавно да се у земељи уведе редован војни рок, с образложењем да је „садашњи систем превазиђен“. Представник Министарства одбране Летоније Каспар Галкин рекао је да би на служење војног рока требало да буду позвани чак и они држављани Летоније који увелико бораве у иностранству.

Цивилном становништву уливају страх у кости

Коментаришући најновију летонску иницијативу, заменик председника одбора за одбрану Државне думе Јуриј Швиткин каже за Спутњик да многе земље НАТО блока воде русофобну политику према Русији.
„Они покушавају да од Русије направе агресора који је спреман да нападне скоро све земље света. Више пута смо наглашавали да никога не планирамо да нападамо. Наша земља само брани како своје интересе, тако и интересе њених савезника“, објашњава саговорник.
Слично мишљење дели и руски војни експерт Виктор Литовкин. Према његовим речима, власти Летоније овим потезом покушавају да улију цивилима страх у кости.
„У Летонији не постоји довољан број људи који би земљу могао да одбрани од било кога. Због тога није ни случајно што се на територији ове државе налазе НАТО батаљони. Стога су позиви на обнављање редовног војног рока потребни да би се цивилно становништво уплашило од „агресивне Русије“ која планира да „нападне“ Летонију која мора да се брани“, констатује стручњак.

Летонија – нови војни фронт САД

С друге стране, руски војни експерт Алексеј Леонков, сматра да Сједињење Државе и Велика Британија отварају у Летонији нови војни фронт. „САД и Велика Британија схватају да ће украјинска авантура ускоро бити завршена. Украјина није успела да ослаби Русију. Због тога, они сада прелазе на балтичке земље за које мисле да то сигурно могу да учине“, објашњава саговорник
Према његовим речима, САД виде Балтик као најпрофитабилнију опцију.
„Становници ових земаља не представљају никакву вредност за њихове будуће пројекте. Дакле, њих могу жртвовати. Због тога и припремају ову земљу: обнављају војни рок, повећавају војску и пумпају војнике разним бескорисним оружјем. Они на тај начин желе да испровоцирају војни сукоб са Русијом", каже стручњак, додајући да увођење санкција, покушај изолације Русије, као и пумпање Украјине оружјем није довело до жељених резултата – слабљења руске државе.
Јуриј Швиткин напомиње да у сваком случају Русија неће седети скрштених руку уколико буде агресивних и провокативних поступака Риге.
„Летонија је мала држава. Она може да има само малобројну војску. Ипак, то ће бити наоружани људи. Али Русију увек могу да поуздано одбране ракете Посејдон и Сармат“, закључује саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала