- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Нафтни сектор Србије спреман за актуелне изазове | Енергија Спутњика

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаНалазиште нафте у Краснодарском крају Русије
Налазиште нафте у Краснодарском крају Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Глобална нафтна индустрија у последњој декади суочава са новим изазовима – све компликованијим из године у годину.
Стручњаци истичу да се глобална нафтна индустрија понаша по принципу спојених судова. Нафтне компаније развиле су сопствене стратегије брзог прилагођавања променама на тржишту.
Упркос актуелној енергетској кризи нафтни сектор Србије одолева проблемима. Нафтна индустрија Србије изазове успешно савлађује, између осталог, захваљујући модернизованој и одлично организованој Рафинерија нафте Панчево. Са модернизацијом рафинерије НИС је направио искорак и стао уз раме најбољим рафинеријама на европском тржишту. Сигурности снабдевања доприноси, наравно, и производња домаће сирове нафте.
Уз то, у рафинерији је започета и трећа фаза модернизације која подразумева интеграцију са ХИП Петрохемијом, што се подудара са плановима озбиљних европских нафтних компанија, које много улажу у нове, петрохемијске производе као што су пропилен или полипропилен.
О томе колико све ово дају маневарски простор Србији да се прилагоди променама на тржишту и да се успешно суочава са изазовима у емисији “Енергија Спутњика” разговарају Јелица Путниковић и проф. др Драган Говедарица, редовни професор Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду и шеф Катедре за нафтно-петрохемијско инжењерство.
Енергија Спутњика, 01.08.2022.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала