- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Инфлација у Немачкој гуши све, а пиво одолева

© Fotolia / MonetТочење пива
Точење пива - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Продаја пива у Немачкој је после укидања рестриктивних епидемиолошких мера поново порасла, саопштио је у понедељак Савезни завод за статистику. Чини се да иако инфлација у најјачој европској економији гуши све, продаја пива ипак одолева.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Немачке пиваре су у првој половини године продале око 4,3 милијарде литара пива, што је 3,8 одсто више него у првој половини 2021, преноси Блиц писање агенције ДПА.
На домаћем тржишту продато је 3,6 милијарди литара, односно 6,4 одсто више него у исто време прошле године. Извоз у земље Европске уније је порастао за 6,6 одсто, док је, с друге стране, у земље ван ЕУ за 19,1 одсто опао.
Ипак, продаја пива је за 5,5 одсто слабија у односу на исти период 2019. године - пре пандемије. Завод за статистику је истакао да продаја пива већ дуже време пада.
Немци су проредили одласке у куповину због високе инфлације.
У јуну је промет у малопродаји реално опао за 8,8 одсто у односу на исти месец прошле године. Реч је о највећем паду према континуираним подацима од 1994. године, саопштио је завод за статистику у понедељак.
Институт за тржишна истраживања ГфК истиче да висока инфлација гуши расположење потрошача да купују. У односу на мај ове године, промет се смањио реално за 1,6 одсто. У малопродаји прехрамбених производа забележен је реални пад од 1,7 одсто у односу на овогодишњи мај, а од 7,2 одсто у односу на јун 2021.
Малопродаја текстила, одеће, обуће и кожне галантерије није успела да одржи позитивне трендове из претходног дела године. Промет се у односу на мај смањио за 5,4 одсто, а у односу на јун прошле године 10,1 одсто.
И трговина преко интернета, која је процветала у време пандемије, бележи изразит минус. Пад је 15,1 одсто у односу на јун прошле године, показују статистички подаци.
Пиво - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
СВЕТ
Аустријске власти саветују - пијте топлије пиво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала