- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина запретила! Нећемо седети скрштених руку ако Пелоси оде на Тајван

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Уђи у базу фотографијаКинески војници
Кинески војници - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Кинеска војска "неће седети скрштених руку", уколико председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси посети Тајван, упозорио је данас портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђан.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је на редовном брифингу кинеског Министарства спољних послова рекао да да би посета Пелоси Тајвану, као трећег по рангу званичника америчке владе, имала нечувене политичке последице, преноси Ројтерс.
Пелоси је стигла данас у Сингапур, чиме је започела азијску турнеју, али се даље не зна да ли ће отићи и на Тајван.
Кинески председник Си Ђинпинг упозорио је америчког колегу Џозефа Бајдена током телефонског разговора прошле недеље да се не меша у послове Пекинга са овим острвом.
Пекинг види званичан амерички контакт са Тајваном као охрабривање да Тајпеј дође до независности, али амерички лидери то негирају.
Уколико посети Тајван, Пелоси би била највиши званичник САД у посети Тајвану још од 1997. године, када је тадашњи председник Представничког дома Њут Џингрич боравио на острву.
Бајденова администрација је покушала да увери Пекинг да нема разлога за свађу и да уколико би и дошло до такве посете Пелоси, да то не би био знак промене америчке политике.
Тајвански мореуз - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Подкаст
Ненси Пелоси и рат за Тајван | Нови Спутњик поредак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала