- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Неке земље НАТО-а подржавају врбовање плаћеника у Украјини

© Sputnik / Мария ДевахинаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Неколико земаља НАТО-а прећутно подржава дејства Кијева у врбовању страних држављана за учешће у борбеним дејствима у Донбасу, изјавио је за Спутњик директор Одељења за нове изазове и претње Министарства спољних послова Русије Владимир Тарабрин.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Руска Федерација помно прати врбовање страних држављана које спроводе украјинске власти уз прећутну подршку појединих земаља НАТО-а за вођење борбених дејстава у источној Украјини на страни кијевског режима“, рекао је дипломата.
Он је нагласио да у процес врбовања нису укључене само невладине организације, већ и украјинска дипломатска представништва у иностранству, што је у супротности са међународним споразумима, конкретно – Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године.
Како је раније истакао портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков, плаћеници који су стигли у Украјину не могу се сматрати борцима. Према његовим речима, „најбоље што их чека је дугогодишњи затвор“. У јуну је лидер ДНР Денис Пушилин саопштио да опада број странаца који се илегално боре у Донбасу и да они покушавају да напусте Украјину.

О сарадњи у борби против тероризма

Тарабрин је подсетио да је „Вашингтон, под измишљеним изговором, једнострано одлучио да суспендује стручне састанке у оквиру дијалога на високом нивоу под покровитељством министарстава спољних послова Русије и Сједињених Америчких Држава, који су одржавани у Бечу 2018-2019. и били корисни за обе стране“.
„Слична ситуација се развила са Европском унијом њеном кривицом“, додао је он, напомињући да је „последња рунда консултација Русије и ЕУ о борби против тероризма одржана у октобру 2019.“
Према његовим речима, Русија полази од тога да јој такав дијалог није потребан више него западњацима и ако неко није спреман за њега због сопствених фобија и искривљених идеја о његовој равноправној основи, онда то више није наш проблем, објаснио је Тарабрин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала