- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија ће бити одговоран снабдевач, али не на своју штету

© Sputnik / Павел Быркин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Русија ће увек бити одговоран снабдевач металуршким и другим производима у иностранство, без обзира на „политичке невоље“, али неће радити на своју штету, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку о металургији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Русија ће увек бити поуздан и одговоран снабдевач металуршких производа за стране купце и партнере, без обзира на политичке невоље данашњице. За оне који су расположени за профитабилну, предвидљиву пословну сарадњу, ми ћемо такође бити поуздани партнери. Али нећемо радити себи на штету са онима који нам показују јасно непријатељски став“, нагласио је он.
Према његовим речима, то се не односи само на тржиште метала, већ и на другу извозну робу.
Председник је истакао и да у фокусу пажње како привредних компанија тако и владе, челника региона треба да буде обезбеђивање домаће потражње металуршким производима.
„Притом се не ради само о стабилним испорукама ове робе на наша тржишта, већ и о повећању ових испорука, о растућој тражњи, пре свега због повећања изградње стамбених, индустријских и комерцијалних објеката, кроз реализацију великих програма развоја инфраструктуре: железнице, мостова и надвожњака, као и других капиталних објеката“, навео је он.

Западне санкције против металургије нису у складу са принципима СТО

Путин је истакао да западне санкције против руске металургије нису у складу са принципима Светске трговинске организације и доводе до смањења благостања Европљана.
Шеф државе је подсетио да су западне земље увеле ограничења за рад руских металурга на иностраним тржиштима и забрану куповине појединих компонената за производњу у Русији арматуре, ваљаног метала и челичних лимова.
Председник је истакао да су ове одлуке западне земље донеле да би задовољиле политичке интересе, као и да оне не одражавају реалност ни у светској политици ни у светској економији.
Истовремено, он је нагласио да приликом увођења санкција „нису узете у обзир чак ни очигледне, разумљиве последице, укључујући раст цена грађевинског материјала на глобалном тржишту, као и подстицање светске инфлације у целини“.
Према Путиновим речима, слична ситуација се развија и у енергетском сектору.
„Смањење благостања и квалитета живота обичних грађана, пре свега у Европи, политичаре не интересује“, нагласио је руски лидер.
„А да не говоримо о стварима као што је придржавање принципима Светске трговинске организације – они су једноставно бачени у ђубре. Очигледно, неки наши западни партнери не желе ни да се присете ових принципа, јер им је једноставно непријатно да о томе говоре“, додао је Путин.
Осим тога, он је констатовао да су ограничења рада руских металурга отворена манифестација нелојалне конкуренције, покушај западних земаља да обуздају руски бизнис као једног од лидера у светској металургији и „прерасподеле тржишта, наравно, у њихову корист“.
После почетка војне специјалне операције Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Неке земље су објавиле о замрзавању руске имовине, многи брендови су напустили Русију. Европска унија је увела већ шест пакета санкција, укључујући ембарго на руски угаљ и нафту. Међутим, то се показало као проблем за сам Запад, јер је изазвао нагли раст инфлације и цена хране и бензина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала