Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Путници са Јариња за Спутњик: Ово не само да није цивилизовано, није нормално!

© Sputnik / Гавро ДешићКосово, у близини прелаза Јариње
Косово, у близини прелаза Јариње - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Поједини грађани који су се запутили у јужну српску покрајину, због одлуке о пререгистрацији возила и увођењу декларација, чекају да пређу административну линију више од шест сати. Многи су у колима данима, јер су се на Косово и Метохију упутили на годишњи одмор са крајњег севера Европе. Ово не само да није цивилизовано, ово није нормално, кажу.
Док на Мердару саобраћај функционише нормално, путницима са српским личним картама издају се пропратни папири, на прелазу Јариње људи у колони чекају сатима.
Најтеже је онима који су се на Косово и Метохију упутили из далека, са севера Европе.
Један од саговорника Спутњика кренуо је из Луксембурга у Пећ. Има намеру да сврати у Косовску Митровицу. Због заустављања на административној линији, његов пут траје путних тридесет сати.
„Брже сам стигао из Луксембурга довде, него што ћу од границе до куће. Имам оца и браћу доле, уз сво ово малтретирање, забринут сам генерално због ситуације.“.
Упитан зашто није отишао на други прелаз каже;
„Ишао сам директно на Јариње, морао сам тако због пртљага и папира које имам за њега. Нисам једини, приморани смо да чекамо, нема друге“.
Група младих који чекају у колима заглављена је у колони више од два сата. Међутим, и они су превалили велики пут, једва чекају да прођу;
„Кренули смо, наравно, доле на Косово, идемо у Прилужје, доле имам фамилију, мајку, браћу. Долазимо са севера земаљске кугле, са севера Европе. Прошли смо две и по хиљаде километара, а имамо проблеме овде, пред кућним прагом, не верујем да се ово дешава, не знам о чему причамо? Је ли ово цивилизовано? Није! Је ли ово нормално, није нормално“, каже за Спутњик млади возач.
Револтирани путници који сатима, на узаврелом асфалту чекају у колони на прелазу Јариње кажу да за атмосферу притиска више не маре, једино им је жао што чекају, а не могу ништа да промене.
„Ово је жеља појединаца који могу да раде шта хоће, а народ нема снагу да било шта промени. Требало би супротно да буде, да се појединци плаше народа“.
Чекање у колони лакше подносе они који често прелазе административну границу, јер живе и раде са обе стране, кажу да ће све проћи, па и ово.
„Не чекам први, а вероватно ни последњи пут. Нисам забринут, као ни моји доле, људи су већ навикли на лош квалитет живота овде. То је чињеница. Не виде бољитак, нити га има. Нажалост, тренутни нема ко ни да га понуди. Али нека буде како мора бити, издржаћемо и ово“.
И поред гужве на прелазу административне линије, саговорници Спутњика кажу да једва чекају да стигну на Косово и Метохију.
„Кад стигнемо кући, све ће бити лакше. Доле нема никаквог страха. Кад не учиниш никоме ништа, нема страха, само буди чист и биће све уреду“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала