- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Све очи упрте у Тајван, хоће ли се Америка усудити да изазове Кину

© AP Photo / Xinhua/Hu ShanminКинески авиони Ј-15 на носачу авиона у Јужном кинеском мору
Кинески авиони Ј-15 на носачу авиона у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Пратите нас
Иако канцеларија америчке високопозициониране функционерке Ненси Пелоси није навела да ће она током мини азијске турнеје посетити и Тајван, Кина није уверена да се то неће десити. Уколико до тога дође сигурно неће седети скрштених руку, каже некадашњи дописник из Кине Зоран Ђорђевић. Какав би одговор био нико се, пак, не усуђује да прогнозира.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Пажњу светске јавности већ данима заокупља могућност посете председнице Представничког дома америчког Конгреса, Ненси Пелоси Тајвану који је и по признању Вашингтона још од времена председника Ричарда Никсона територија Народне Републике Кине. О томе су Пекинг и Вашингтон потписали три коминикеа. Зато долазак Пелоси на Тајван, упркос противљењу Кине, Пекинг види као нарушавање територијалног интегритета и суверенитета земље, односно кршење принципа „једне Кине“.

Хоће ли САД изазвати Кину

Коментаришући могућност посете Пелосије Тајвану, Ђорђевић каже да према писању кинеских медија Пекинг и даље не верују да је она сасвим одустала од посете Тајвану.
„То што се не помиње Тајван као једно од одредишта Пелосијеве није умирило Кинезе. Они и даље стрепе да ће она на некакав начин хтети да оде на Тајван. Сада је питање зашто је она толико запела да оде у ту посету која значи гурање прста у око Кинезима и показивање америчке премоћи на Пацифику и спремности да се евентуално упусти у сукоб“, каже он за Спутњик.
Наш саговорник напомиње да готово да није било дана у последња два месеца да кинески званичници нису жестоко критиковали Америку и њену спољну политику. Ко то стално иде на туђе прагове и држи предавања или показује силу, ко гради војне базе у иностранству, ко обара туђе владе, подсећали су кинески званичници, критикујући САД.
© AP Photo / Li GangКинески председник Си Ђинпинг је америчком колеги Бајдену поручио да се не игра ватром
Кинески председник Си Ђинпинг током посете морнарици у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Кинески председник Си Ђинпинг је америчком колеги Бајдену поручио да се не игра ватром
Та реторика је сада прилично заоштрена, додаје он, подсећајући на телефонски разговор кинеског и америчког председника када је Си Ђинпинг поручио Џозефу Бајдену да се не игра ватром.
Односи две државе су, како сматра, на прилично ниском нивоу и посета Тајвану треће личности по значају у америчкој администрацији би значила радикално кршење сва три коминикеа од стране САД које су Американци и Кинези потписали од када су успоставили односе и Америка прихватила „једну Кину“.

Војни авиони приправни

Кинези су, како напомиње, страшно осетљиви на то и то сматрају кршењем суверенитета и уговора који је међународно верификован.
Ђорђевић напомиње да су сада различите кинеске институције, од парламента, преко Канцеларије за Тајван, представника Министарства одбране, Генералштаба, као и команданти појединих војних области ових дана најавили да ће у случају да дође до посете Тајвану Кина предузети одлучне мере.

„Али нико још није дефинисао које су то одлучне мере, шта то значи. Кина је сада груписала летачке војне капацитете у Фуђен провинцији која се налази директно преко пута Тајвана и одакле се види Тајван. Шта значе те одлучне мере. Ако би дошло до оштријег сукоба или инцидента на мору, Кина је у Фуђену груписала своје најбоље војне авионе, Ј-20 и Ј-22, који су пета генерација најмодернијих авиона који се упоређује са америчким Ф-22 , они су спремни да реагују“, констатује Ђорђевић.

Он, притом, каже да се не зна ни зашто је Америци у интересу да посети Тајван, осим да покаже како ето она јача у Кини.
Ђорђевић подсећа да је управо данас, 1. августа, Дан кинеске армије која је основана пре 95 година у Нанчангу. Интересантно је, каже, да се баш сада на сајту кинеске амбасаде у Београду тим поводом огласио и овдашњи војни аташе Кине и поновио да кинеска армија неће дозволити да се крши суверенитет Кине. Такво реаговање се није скоро десило и очигледно је да Кинези на свим секторима раде на одвраћању од те посете, истиче добар познавалац прилика у Кини.
Како је објавио тајвански Чајна тајмс, Пелоси би 2. августа требало да стигне на Тајван и 3. августа се састане са шефицом Тајвана Цаи Ингвен која је, иначе, велики заговорник његовог осамостаљења.
© AP Photo / J. Scott ApplewhiteКина није уверена да ће председница Представничког дома америчког Конгреса, Ненси Пелоси одустати од посете Тајвану, која је за Пекинг кршење принципа једне Кине који је Вашингтон парафирао још у време председника Никсона
Лидер демократа у Представничком дому САД Ненси Пелоси говори на конференцији за медије у Капитол Хилу у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
Кина није уверена да ће председница Представничког дома америчког Конгреса, Ненси Пелоси одустати од посете Тајвану, која је за Пекинг кршење принципа једне Кине који је Вашингтон парафирао још у време председника Никсона

Да покажу да се питају

Дугогодишњи дописник из Кине каже да је већ пласирана информација да би Пелоси требало тајно да дође и тајно да оде са Тајвана комерцијалним летом и да онда саопшти и објави фотографије да је тамо ипак била. А то само значи да би наједили Кину и показали како су на Пацифику ипак они газде. Ништа то добро не доноси, каже наш саговорник и додаје - не дај Боже да буде неког инцидента, онда то није добро за цео свет.
Он уз то објашњава:
„Са ширег политичког аспекта Кинезима сада не одговара било какво улажење у сукоб, а Американцима који су већ између НАТО-а и украјинског сукоба и њихових покушаја „ширења демократије“ посебно у арапском свету, доста запали у тешкоће, ни њима то не одговара. Али треба да покажу силу. Да покажу мишиће, да покажу да се они још питају“.
Фактички, међутим, неће постићи ништа осим што ће довести на минимум кинеско-америчке односе, закључио је саговорник Спутњика.

Ако оде - видећете

Осим поруке Сија Бајдену да „ко се ватром игра у њој и сагори“, на Веибо налогу 80. армије Народно-ослободилачке војске Кине појавила се кратка порука: „Припремите се за рат!”
Упркос саопштењу канцеларије Пелосијеве да ће током турнеје посетити Сингапур, Малезију, Јужну Кореју и Јапан, не наводећи Тајван, амерички Си-Ен-Ен, данас, међутим преноси очекивање званичника и америчке и тајванске владе да ће Пелоси ипак посетити Тајван.
Очекивања није помутила ни забринутост званичника Бајденове администрације, због могућег одговора Кине. По писању америчке агенције, у Министарству одбране САД раде даноноћно на праћењу било каквих кинеских кретања у том региону и обезбеђивању безбедности Пелосијеве.
Портпарол министарства спољних послова Кине Џао Лиђијан је, међутим, поручио да ће Кина и кинеска армија предузети одлучне одговоре и снажне контрамере да одбрани свој суверенитет и територијални интегритет. Није прецизирао какве, само је додао - Ако се усуди да оде, сачекајте и видећете.
Према речима портпарол кинеске војске Шена Џинке одбрана кинеске територије је "света мисија" војске.
Да у том региону расте и војна напетост сведоче највеће годишње војне вежбе војске Тајвана које укључују симулацију пресретања кинеских напада са мора. Истовремено амерички носач авиона „Роналд Реган“ и његова флотила напустили су Сингапур и упутили се ка Јужном кинеском мору.
Кина је, пак, организовала војну вежбу са бојевом муницијом у Тајванском мореузу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала