- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Припадници војске Русије - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинска војска присилно евакуише становништво из Артјомовска, у току борбе код Соледара

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини – дан 159. Руске снаге су претходног дана извеле напад на украјинску формацију „Кракен“ у Харкову, убијено је 350 неонациста. Експерти УН и Црвеног крста позвани су да учествују у истрази гранатирања затвора у Јеленовки. Украјинске снаге у недељу ујутру су гађале из дрона штаб Црноморске флоте у Севастопољу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:31 01.08.2022
Заједнички координациони центар у Истанбулу усагласио је трасу хуманитарног коридора за извоз жита и ђубрива из три украјинске луке - Јужног, Николајева и Одесе, саопштило је Министарство одбране Русије.
21:32 01.08.2022
20:21 01.08.2022
19:33 01.08.2022
19:29 01.08.2022
Француска ће наставити да пружа подршку кијевским властима и спремна је да помогне у обнови земље након завршетка руске специјалне операције, саопштио је председник Француске Емануел Макрон током разговора са украјинским колегом Владимиром Зеленским.
„Председник Републике је питао председника Зеленског о војним, хуманитарним и економским потребама. Он је поново потврдио спремност Француске да настави да подржава украјинске Оружане снаге како би могле да се одупру руској агресији“, наводи се у саопштењу администрације француског лидера.
Он је такође потврдио председнику Зеленском спремност да краткорочно пружи макроекономску подршку Украјини и помоћ у обнови земље.
19:24 01.08.2022
Украјинска војска присилно евакуише цивиле из Артјомовска (Бахмута), саопштио је портпарол народне милиције ЛНР Андреј Марочко Првом каналу.
Паралелно с тим, како је нагласио, украјинске јединице се баве и пљачком становништва.
17:36 01.08.2022
Украјинске власти су објавиле "обавезну евакуацију" становништва са територије Доњецке Народне Републике коју тренутно контролише Кијев како би довели у питање легитимитет референдума о уласку републике у састав Русије који се већ спрема, саопштио је лидер ДНР Денис Пушилин.
"Кораци украјинског режима најмање су усмерени на заштиту интереса цивилног становништва, посебно становништва Донбаса. Изјавама о обавезној евакуацији има апсолутно разумљиве циљеве. То су неки елементи поремећаја, покушаји да се доведу у питање легитимитет референдума који треба да се одржи на територији Доњецке Народне Републике Шта Зеленски покушава да постигне: када ова насеља буду ослобођена, он ће рећи: „Тамо није било људи, о каквом референдуму се ради?“, рекао је он телевизији „Росија-24“.
16:55 01.08.2022
Снаге ДНР настављају офанзиву у правцу Авдејевке и Маринке, саопштио је шеф ДНР Денис Пушилин.
Јединице су већ прешле аутопут Јасиновата-Константиновка у правцу Авдејевке.
15:58 01.08.2022
Четири вишецевна бацача ракета „химарс“ биће допремљени из САД у Украјину, саопштио је министар одбране Украјине Алексеј Резников.
15:49 01.08.2022
Министарство енергетике Русије саставило је листу приоритетних радова за обнову енергетског напајања великих градова Луганске Народне Републике.
Између осталог, руски енергетичари у овом тренутку премештају дизел генераторе на територију републике и проверавају спремност објеката да се прикључе на електромрежу у зависности од њихових приоритета. Генератори ће почети да се прикључују од 2. августа.
Обнова гасне мреже у ЛНР је почела данас.
15:31 01.08.2022
14:32 01.08.2022
Украјинске снаге гађале су ноћас Первомајск из вишецевних бацача ракета „Химарс“, а на град је испаљено укупно 12 ракета М31 ГМЛРС, саопштило је представништво Луганске Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
У гранатирању је оштећено пет стамбених зграда и више инфраструктурних објеката.
13:05 01.08.2022
Министар одбране Украјине Алексеј Резников саопштио је да је украјинска војска већ добила немачке вишецевне бацаче ракета „МАРС II“.
„Хвала Немачкој и лично мојој колегиници министарки одбране Кристини Ламбрехт за ове системе“, написао је Резников на Твитеру.
12:20 01.08.2022
Први брод са прехрамбеним производима кренуо је из луке у Одеси у 9.20 (8.20 по средњоевропском времену), а сутра ће у Истанбул стићи теретни брод са кукурузом, потврдило је руско Министарство одбране.
„Првог августа, око 9.20 по московском времену, брод ‘Разони’ под заставом Сијера Леонеа, у оквиру реализације Иницијативе за безбедан транспорт жита и хране из лука Украјине, испловио је из луке Одесе. На броду ‘Разони’ налази се товар кукуруза који би требало да стигне у воде луке у Истанбулу 2. августа“, наводи се у саопштењу Министарства.
У Министарству су прецизирали да морски коридор којим ће ићи „Разони“ пролази северозападним делом Црног мора. Хуманитарна операција планирана је уз активно учешће руских официра у оквиру Заједничког координационог центра у Истанбулу.
12:10 01.08.2022
Украјинске власти уништиле су у Херсонској области базе података за исплату пензија и социјалних давања, у току је њихово обнављање, изјавила је за Спутњик начелница одељења за рад и социјалну политику региона Ала Бархатнова.
Према њеним речима, исплата пензија и социјалних давања врши се одмах након провере у канцеларијама Одељења за социјалну заштиту.
Осим тога, Бархатнова је нагласила да су кијевске власти уништиле и базу послодаваца и оних који траже посао у регионалном центру за запошљавање.
11:54 01.08.2022
Амерички вишецевни ракетни систем Химарс - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Руске снаге уништиле у Украјини два америчка система „Химарс“ и један „Харпун“
11:07 01.08.2022
Украјина очекује неколико ратних бродова од Лондона
Кијев очекује да добије неколико војних бродова од Лондона, изјавио је амбасадор Украјине у Великој Британији Вадим Пристајко.
„Сада су нам потребни противмински бродови. Два је почетна цифра са којом тренутно радимо. То су ратни бродови који су у служби поморских снага Велике Британије“, рекао је амбасадор.
Пристајко је посетио један од ових миноловаца на којем се обучавају украјински војници. Према његовим речима, бродови ће бити модернизовани, опремљени опремом неопходном за Кијев, а „таквих бродова ће бити неколико“.
Тренутно се најмање 80 украјинских војника обучава у британској морнарици.
09:54 01.08.2022
Заједнички координациони центар дао је дозволу да брод са житом напусти луку у Одеси и прати његов безбедан пролазак кроз морски коридор, наводи се у саопштењу УН.

„Заједнички координациони центар је данас (понедељак) дозволио да брод ‘Разони’ исплови из луке Одеса... Центар прати безбедан пролазак брода дуж безбедног хуманитарног поморског коридора“, наводи се у саопштењу.

Како се наводи у саопштењу, Центар је затражио од свих страна да обавесте своје војне и друге органе како би се осигурао безбедан пролаз брода.
Осим тога, ЗКЦ је договорио координате и ограничења хуманитарног поморског коридора и пријавио ове детаље у складу са међународним навигацијским процедурама.
09:34 01.08.2022
Током протеклог дана украјинске снаге испалиле су 378 ракета и граната из вишецевних бацача ракета „Ураган“, артирељијског оруђа калибра 155, 152 и 122мм и минобацача калибра 120мм, саопштила је Народна милиција ДНР.
Гађани су окрузи осам насеља ДНР. У гранатирању је погинуо један цивил, а девет је рањено. Оштећено је 19 зграда и два цивилна објекта.
Заједничким дејствима припадника Доњецке Народне Републике и Оружаних снага Руске Федерације уништена су два вишецевна бацача ракета БМ-21 „Град“ и два камиона и убијено више од 30 припадника украјинских формација. Потиснута су два непријатељска положаја у насељу Авдејевка и Невељско.
09:25 01.08.2022
Генерални секретар УН Антонио Гутереш поздравио је излаз првог трговачког брода са житарицама из луке у Одеси.
„Прва пловидба је колективно достигнуће Заједничког координационог центра основаног у Истанбулу под покровитељством УН, а који чине представници Украјине, Руске Федерације и Турске... Генерални секретар поздравља њихове напоре и захвалан је Турској за њено вођство“, наводи се у саопштењу.
Како се наводи, шеф УН се нада да ће први брод у складу са потписаном иницијативом постати један од многих превозника жита, што ће на тај начин донети неопходну стабилност и олакшање глобалној прехрамбеној безбедности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала