- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски политичар: Ако је већина европских земаља нашла начин да плаћа руски гас, зашто нисмо и ми?

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Бивши министар одбране Бугарске Стефан Јанев изјавио је да је главно питање које сада брине грађане земље да ли ће морати да „гладују и да се смрзавају на зиму“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је подсетио да Софија има важећи споразум са „Гаспромом“ који бугарска страна не поштује, али се запитао „да ли је Бугарска сама себи искључила гас или га је неко искључио Бугарској“.

„На то питање не видим јасан одговор од Владе која је донедавно управљала. То је интересантно питање и са тачке гледишта европске агенде. Не желим да ово звучи као теорија завере, али зашто је гас прво искључен само Бугарској и Пољској? А након тога су све европске земље нашле начин да добијају тај гас под условима које је поставила Русија? Кад је већина европских земаља пронашла такав механизам, зашто не можемо и ми? Којим смо се разлозима ми водили? Ако су то чисто идеолошке побуде, зашто грађани Бугарске морају да плаћају за то?“, изјавио је Јанев за телевизију „Нова“.

Стефан Јанев је обављао дужност министра одбране Бугарске од краја децембра до краја фебруара када је смењен након коментара у вези ситуације у Украјини. Он је тада позвао да се не жури са закључцима и да се догађаји у Украјини не називају „ратом“.
Бугарски председник Румен Радев потписао је 1. августа указ о распуштању актуелне Народне скупштине и одредио датум ванредних парламентарних избора, који ће бити одржани 2. октобра.
„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Плин - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СВЕТ
„Булгаргас“ тражи да се цена гаса у августу повећа за 60 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала