- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић расписао локалне изборе за 23. октобар

© Tanjug / AP Photo/Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Председник Црне Горе је донео нову Одлуку о расписивању локалних избора у 11 општина и Главном граду Подгорица, као и Одлуку о расписивању превремених избора за одборнике у Скупштини општине Тиват и Скупштини општине Будва, утврдивши датум њиховог одржавања и то 23. октобар 2022. године.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Предсједник Црне Горе данас је донио Одлуку о обустављању извршења одлука о расписивању избора за одборнике, поступајући сагласно Одлуци Уставног суда Црне Горе, која је ступила на снагу 1. августа, и има за непосредну правну последицу укидање Закона о допуни закона о локалној самоуправи. Ријечју, тиме је обустављено извршење одлука о расписивању избора за одборнике Скупштине Главног града и скупштина општина: Бар, Бијело Поље, Даниловград, Колашин, Плужине, Пљевља, Шавник и Жабљак, којима је у јуну, односно јулу мјесецу ове године истекао мандат", изјавио је Борис Бастијанчић, саветник Председника за уставни систем и правна питања.
Такође, како наводи, обустављено је и извршење одлука о расписивању пријевремених избора за одборнике Скупштине општине Тиват и Скупштине општине Будва, чије је сазиве претходно распустила Влада Црне Горе.
„Поступање Предсједника Црне Горе, у конкретној правној ситуацији, комплексној и са аспекта нашег уставно-правног система, затим међународних стандарда и добре праксе, такође се наслања и на Закон о Уставном суду Црне Горе. Наиме, свако је дужан да поштује одлуке Уставног суда, а ставови о одређеним питањима изражени у његовим одлукама обавезујући су за све државне органе. Стога, Предсједник Црне Горе јенарочито узео у обзир члан 66 Закона, према којем је императивно утврђено да извршење коначних појединачних аката донијетих на основу закона, односно других прописа и општих аката, односно појединих њихових одредаба за које је одлуком Уставног суда утврђено да нијесу у сагласности са Уставом и потврђеним и објављеним међународним уговорима, односно са Уставом и законом, не може се дозволити ни спровести, а ако је извршење започето, обуставиће се“, наводи Бастијанчић у саопштењу.
Цијенећи све претходно наведено, како каже, као и позитивне прописе црногорског изборног законодавства, имајући у виду правни вакуум који би настао, те члан 22 Устава Црне Горе, којим се јемчи право грађанима на локалну самоуправу, Предсједник Црне Горе је донио нову Одлуку о расписивању локалних избора у 11 општина и Главном граду Подгорица, као и Одлуку о расписивању пријевремених избора за одборнике у Скупштини општине Тиват и Скупштини општине Будва, утврдивши датум њиховог одржавања и то 23. октобар 2022. године.
„Поменуте одлуке ступају на снагу даном доношења, а биће објављене у ,,Службеном листу Црне Горе” и ,,Службеном листу Црне Горе - општински прописи”, закључио је Бастијанчић.
Никшић - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2022
РЕГИОН
Црна Гора: Правни колапс после одлуке о неуставности одлагања локалних избора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала