- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Брод са житом из Одесе стиже у Турску

© Sputnik / Бурцу ОкутанСала Заједничког координационог центра у Истанбулу
Сала Заједничког координационог центра у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Брод са житом који је испловио из луке у Одеси прегледаће у Истанбулу делегација коју чине представници Турске, Русије, Украјине и УН, саопштио је координатор Заједничког координационог центра у Истанбулу контраадмирал Озџан Алтунбулак.
„Након неопходних процедура, на броду ‘Разони’ ће бити извршена инспекција са делегацијом коју чине представници Турске, Русије, Украјине и УН, а на основу резултата инспекције брод ће наставити свој пут“, рекао је Алтунбулак новинарима.
Он је додао да ће се брод у поноћ усидрити на означеном сидришту у Истанбулу.
Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је први брод са храном – теретни брод „Разони“ под заставом Сијера Леонеа – испловио из луке Одеса у понедељак у 9.20 и требало би да стигне у Истанбул 2. августа. Морски коридор, којим се креће брод натоварен кукурузом, пролази северозападним делом Црног мора. Хуманитарна операција планирана је уз активно учешће руских официра у оквиру Заједничког координационог центра у Истанбулу.
У Истанбулу су 22. јула потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита. Споразум који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке.
Министар одбране Турске Хулуси Акар објавио је 27. јула да је почео са радом координациони центар за жито у Истанбулу. Делатност центра чије седиште је на турском Универзитету Министарства одбране координисаће Уједињене нације. У саставу центра су представници Русије, Украјине, Турске и УН.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала