Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Месец дана за договор о таблицама: Хоће да уцене Србију, и то ће се наставити

© AP Photo / Visar KryeziuЧовек пролази поред припадника Косовске полиције на административној линији Јариње
Човек пролази поред припадника Косовске полиције на административној линији Јариње - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Од састанка представника Београда и Приштине у Бриселу не очекујем помак у решавању питања пререгистрације возила и личних карата. Сви досадашњи потези затезања и драматизације у којима је Приштина само марионета, имали су за циљ да уцене Србију. То ће се наставити, јер иза свега стоје САД чији је једини циљ да признамо независност Косова.
Овако стопирање кризе око примене нових докумената на Косову и Метохији види некадашњи дипломата Живадин Јовановић, који у разговору за Спутњик додаје;
„Понекад превише третирамо Приштину као независног, самосталног играча, заборављамо ко иза ње стоји и вуче све конце, а тако се удаљавамо од извора проблема. САД и поједине земље НАТО-а и овим желе да покажу да Србија није у стању да брани своје легитимне интересе, да није у стању да настави да буде фактор мира и стабилности у овом делу Европе“.

Месец дана одлагања

После тензије на северу покрајине и хаоса на прелазима административне линије због примене нових докумената, по налогу САД, Приштина је за 30 дана одложила примену одлуке о пререгистрацији возила и увођењу декларацијских листова уместо српских личних карата.
Одмах након ове интервенције из Вашингтона Европска унија позвала је Београд и Приштину на састанак у Бриселу и поручила да пажљиво и са забринутошћу прати ситуацију на северу Косова. Датум и ниво састанка у Бриселу нису објављени.
© Sputnik / Гавро ДешићАдминистративни прелаз Јариње
Административни прелаз Јариње, стоп, знак стоп, забрана, блокада Косово, КПП Яринье, Сербия баррикада граница - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Административни прелаз Јариње
Да ли ова интервенција ЕУ значи да је могуће да се по овом питању у наредних месец дана постигне нови договор?
Јовановић каже да је извор проблема у стратегији Сједињених Америчких Држава и појединих земаља НАТО пакта, пре свих Велике Британије и Немачке, да принуде Србију по сваку цену да призна илегално оцепљење Косова и Метохије, та да само у том светлу треба посматрати све догађаје, апи и најављени састанак у Бриселу.
„Не верујем да је то уопште начин, јер је то једна друга форма временског ограничавања и коришћења још снажнијих притисака на Србију како би је окривили што не поштује некакве датуме, некакав календар у чијем стварању уопште није учествовала, нити је ико питао за то. Тешко је рећи да иза тога стоји нека добра воља или да се отварају перспективе за праведно, уравнотежено и фер решење, како ових конкретних питања, тако и свих других“, каже некадашњи министар спољних послова Југославије.

Гурнуто у страну питање ЗСО

Он додаје да заправо имамо ситуацију да је овим притисцима, за које је апсолутно уверен да стижу из Вашингтона, практично гурнуто у страну питање Заједнице српских општина, питање спровођења Бриселског споразума, ако је то, каже, уопште био споразум. Сматра да је решењу косовског чвора наметнута нова агенда.
„Верујем да су Србија и њени представници свакако отворени и расположени да се нормализује функционисање свакодневног живота грађана на Косову и Метохији. У то нема никакве сумње, јер нико нема толико интереса да се живот нормализује и да се људи окрену својим пословима, својим приоритетима, као и у другим деловима Србије, али стварност нас демантује“.
© Sputnik / Гавро ДешићАдминистративни прелаз Јариње
Административни прелаз Јариње - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Административни прелаз Јариње
Јовановић додаје да је кризу лако читати на основу досадашњих искустава, на основу досадашњег односа према Бриселском споразуму, према неизвршавању обавеза Приштине у било ком сегменту разговора. Управо због тога каже да није оптимиста да у Бриселу могу да се нађу достојанствена, уравнотежена и одржива решења.
„Приштина, с обзиром да има иза себе подршку САД, сигурно неће исказивати већу флексибилност него до сада. Могуће је преговарати, треба преговарати, али да би се дошло до одрживог и праведног решења и за те конкретне животне проблеме, као што је питање личних докумената и регистарских таблица, потребан је разум. Потребна је воља, потребна је ширина која је до сада увек изостајала“.
На крају разговора за Спутњик Јовановић каже да је сигуран да на разговору у Бриселу неће бити никога на страни Србије ко је спреман да прихвати нова понижавајућа решења, као што је било прелепљивање српских симбола на таблицама.
„Чини ми се да се притисци према Србији, против ње, сразмерно увећавају уколико неким факторима не иде на другим странама. Они онда траже начине да праве компензације на рачун Србије. То не може бити добро, јер у крајњој линији, све што знамо до сада, питање је колико је одрживо, с обзиром на нови развој ситуације, глобалне преговоре о миру и безбедности у Европи и у свету“, закључује Јовановић.
Административни прелаз Јариње - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
РУСИЈА
Русија: Вашингтон и Брисел да престану са провокацијама против косовских Срба и Београда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала