- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва реагује на посету Пелоси Тајвану: Вашингтон наставља агресивну политику обуздавања Кине

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Москва оцењује посету председнице Председничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану као отворену провокацију у духу агресивне линије САД усмерене на свеобухватно обуздавање Кине, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Позивамо Вашингтон да се уздржи од акција које подривају регионалну стабилност и међународну безбедност и да признају нову геополитичку стварност у којој више нема места за америчку хегемонију“, наводи се у званичном саопштењу МИП Русије.
Истовремено се додаје да кинеска страна има право да предузме мере које су неопходне за заштиту њеног суверенитета и територијалног интегритета по питању Тајвана.
„Сматрамо да су односи између страна Тајванског мореуза искључиво унутрашња ствар Кине… Принципијелни став Русије је непроменљив: полазимо од чињенице да постоји само једна Кина, Влада Кине је једина легитимна влада која представља целу Кину, а Тајван је неотуђив део Кине“, поручује руско Министарство спољних послова.
Председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси допутовала је у Тајпеј, упркос кинеским упозорењима. Посета делегације америчког Конгреса Тајвану „ни на који начин није у супротности” са дугогодишњом америчком политиком према острву, рекла је Пелоси по доласку у Тајпеј. Кина је одмах по доласку Пелосијеве на Тајван изразила одлучан протест због њене посете и оштро осудила тај потез.
У саопштењу Министарства спољних послова Кинекоје је пренела Кинеска централна телевизија констатује се да посета Ненси Пелоси Тајвану представља велику политичку провокацију.
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
РУСИЈА
„Американци су направили страшну грешку“: Руски сенатори о посети Ненси Пелоси Тајвану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала