- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Потез Кине после посете Пелосијеве: Кинеска армија у шест области око Тајвана

© Sputnik / Pawel Lisitsin  / Уђи у базу фотографијаКинески војници
Кинески војници - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Упркос великом противљењу кинеских власти, висока америчка званичница Ненси Пелоси ипак је данас слетела на Тајван, након чега је кинеска армија саопштила да ће врло ускоро око целог Тајвана извести комбиновану војну операцију, каже за Спутњик дугогодишњи дописник из Кине Зоран Ђорђевић.
Он напомиње да није у питању војна вежба, него да је наглашена формулација да је у питању војна операција. У саопштењу није прецизирано шта би то могло да подразумева.
Председница Представничког дома америчког Конгреса, Пелоси дочекана је од стране тајванских званичника на црвеном тепиху и почеће разговоре током сутрашњег дана пошто је на Тајван стигла близу поноћи по њиховом времену.

„Иако су Кинези претили да ће предузети драстичне мере ништа се није спектакуларно догодило. Кинези су ангажовали своје војне јединице преко пута Тајвана, са друге стране Тајванског мореуза, са амфибијским возилима, оклопним транспортерима који могу да иду и по земљи и да плутају на води. Кинески авиони надлећу Тајвански мореуз и прелећу на тајванску страну, али засад се ништа драстично није догодило“, констатује Ђорђевић.

На питање да ли се то може протумачити као слабост Кине после њених најава да неће седети скрштених руку у случају посете Пелосијеве Тајвану и кршења националног суверенитета и територијалног интегритета Кине, наш саговорник каже да тешко може да се каже да је у питању слабост Кине.
© AP Photo / UncreditedВисока америчка званичница Ненси Пелоси је слетела у Тајван упркос великом противљењу Кине због нарушавања њеног територијалног интегритета
Ненси Пелоси - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Висока америчка званичница Ненси Пелоси је слетела у Тајван упркос великом противљењу Кине због нарушавања њеног територијалног интегритета
„Она је доведена пред свршен чин. Свакако да је тешко претпоставити да би они оборили тај авион са Пелоси и пет-шест америчких конгресмена који су практично у званичној посети четири земље. Они тврде да Конгрес има право да комуницира са Тајванцима , иако је Пелоси по хијерархији трећа личност у Америци, а Америка се у три потписана коминикеа зарекла да неће имати званичне контакте са Тајваном, да ће само амерички народ и бизнисмени комуницирати са својим пријатељима на Тајвану и да ће имати неке културне везе“, подсећа он.
Шта ће даље бити и какве ће мере Кина предузети то остаје да се види, каже наш саговорник који сматра да Кина за ово што се догодило неће остати дужна.
На питање шта би то могло да буде, Ђорђевић каже да то може да подразумева много тога у кинеско-америчким односима који су сада доведени на минимум.
„У најновијем саопштењу министарства спољних послова изражава се оштар протест и најављује да ће бити предузете одговарајуће мере. У међувремену, оба кинеска носача авиона су изашла из својих матичних лука. Један је са југа кренуо према Тајвану, а други са севера Кине, тако да су ту негде у близини Тајвана“, каже Ђорђевић.
Он очекује да ће најновији догађаји свакако ограничити даље везе Америке са Кином.
Пелоси се по доласку у Тајпеј огласила посредством Твитера истакавши да је посета делегације Конгреса показатељ недвосмислене америчке подршке демократији Тајвана и да ће у разговорима са њиховим лидерима „промовисати заједнички интерес, укључујући напредак слободног и отвореног региона Индо-Пацифика".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала