- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Руске снаге уништиле више од 200 америчких ракета за „Химарсе“ и 33 хаубице М777

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Руска војска је током специјалне операције у Украјини уништила шест лансера и више од 200 вишецевних бацача ракета „Химарс“, 33 америчке хаубице М777 и пет лансера противбродског ракетног система „Харпун“, саопштио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
„Неконтролисане испоруке западног наоружања Украјини озбиљно угрожавају безбедност региона. Укупно је у нападима руских трупа на војне објекте Оружаних снага Украјине уништено 33 америчке хаубице М777 и пет лансера противбродских бацача ракета „Харпун“, као и шест лансера и више од 200 ракета вишецевних бацача ракета ‘Химарс’“, изјавио је Шојгу.
Према његовим речима, у протекле две недеље украјинске трупе су „изгубиле 396 противтенковских ракетних система „Џавелин“, противтенковских бацача ракета и 125 преносних противавионских ракетних система „Стингер“.
Шојгу је додао да су руске снаге активно укључене у рад на успостављању мирног живота у ослобођеним регионима Доњецке и Луганске Народне Републике и Украјине.
„Спроведено је укупно око 1,4 хиљаде хуманитарних акција током којих је допремљено преко 50,5 хиљада тона терета. Војни грађевинари убрзано обнављају цивилну инфраструктуру на ослобођеним територијама“, прецизирао је Шојгу.
Према његовим речима, у најкраћем могућем року изграђен је водовод укупне дужине око 90 километара, који обезбеђује водоснабдевање до 50.000 кубних метара за становнике Доњецка и суседних области.
Тренутно се граде још два водовода у дужини од 60 километара за становнике ДНР и ЛНР. Плански се подижу и реконструишу витални објекти.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала