Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Владимир Орлић изабран за председника Народне скупштине Републике Србије

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICВладимир Орлић
Владимир Орлић - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Посланици Скупштине Србије изгласали су вечерас Владимира Орлића за председника парламента.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Посланик Српске напредне странке Владимир Орлић изабран је вечерас за председника Народне скупштине Србије.
За Орлића је, од 230 посланика који су приступили гласању, гласало 154 посланика, док је против било 76 посланика, а уздржаних није било.
Избор Орлића за новог председника пропратио је вишеминутни аплауз у скупштинској сали, а председавајући Владета Јанковић честитао му је на избору, пожелео успех у раду и предао председавање.
Посланици СНС-а и коалиције која је учествовала заједно са највећом парламентарном странком на изборима 3. априла гласали су за Орлића на челу парламента, као и они из посланичког клуба СПС - Ивица Дачић, посланици Савеза војвођанских Мађара, посланичка група ПУПС - Солидарност и правда, Јединствене Србије, СДПС-а.
Орлића нису подржале посланичке групе Европски региони - Војводина, Санџак, Прешевска долина, Српски покрет Двери - Патриотски блок, Зелено - Леви клуб - Не давимо Београд - Морамо, Морамо - Заједно, Демократска странка, Народна странка Заветници, НАДА - Нови ДСС, ПОКС, Уједињени.
Конститутивна седница почела је јуче када је потврђено 250 мандата новог сазива Народне скупштине, а данашње заседање, које је трајало око 12 сати са једночасовном паузом обележила је расправа о кандидату СНС-а за председника парламента Владимира Орлића.
На месту председника Скупштине Србије Орлић наслеђује председника СПС-а Ивицу Дачића.
Конститутивна седница наставља се избором чланова скупштинских одбора, као и чланова делегација и именовањем генералног секретара Скупштине, пренео је Танјуг.
Народна скупштина ће имати седам потпредседника, од чега три из редова опозиционих посланичких клубова.

Ко је Владимир Орлић

© Tanjug / JADRANKA ILICВладимир Орлић
Владимир Орлић - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Владимир Орлић
Владимир Орлић је рођен 15. априла 1983. у Београду, завршио је основну школу "Јован Поповић" у Обреновцу, а затим и Математичку гимназију у Београду.
Дипломирао је на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, на Одсеку за електронику, телекомуникације и аутоматику, на тему за телекомуникације, где је стекао и звање доктора наука електротехнике и рачунарства.
Професионално је био ангажован у струци на позицији инжењера за истраживања и развој у различитим научно-истраживачким институтима.
У његовој биографији се наводи да је аутор више од 80 научних и стручних радова, техничких решења, учесник на више пројеката Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и у већем броју интерних компанијских пројеката, намењених комерцијалном тржишту.
У научно звање научни сарадник у области техничко-технолошких наука - електроника, телекомуникације и информационе технологије, изабран је 2015. године, а реизабран 2020.
Члан је Српске напредне странке од 2008. године, где је обављао дужности у сфери информисања и медија, као и организационих послова, а био је и представник странке у радним телима Европске народне партије.
Био је кандидат за одборника у Скупштини града Београда на листи СНС 2012, 2014. и 2018. године, за одборника у Скупштини општине Чукарица 2016. године. Одборник у Скупштини града Београда био је од 2016. до 2022. године.
За народног посланика са листе коју је предводила СНС изабран је 2014, 2016, 2020. и 2022. године.
Орлић је обављао дужност заменика председника посланичке групе СНС у парламенту од 2016. до 2020. године, те потпредседника Скупштине од 2020. до 2022. године. За члана Председништва СНС изабран је 2017, а за потпредседника Главног одбора СНС прошле. године.
Као народни посланик био је члан више скупштинских радних тела, парламентарних делегација и посланичких група пријатељстава, а био је председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија.
Орлић је 2010. завршио обуку и едукацију у Класи за резервне официре Војске Србије, где је стекао чин резервног потпоручника Војске Србије.
Говори енглески језик, ожењен је и отац три кћерке, живи и ради у Београду, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала