Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Избегнута је катастрофа, али се плашим да ћемо имати још тешких дана

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у вези са ситуацијом на Косову и Метохији да је пре два дана избегнута катастрофа, али да се плаши да ће бити још тешких дана и да су Аљбин Курти и приштинске власти једнострано примењивали кораке.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Говорећи о ситуацији у јужној српској покрајини Вучић је подсетио да је власт у Приштини стално изазивала инциденте, али да су људи уз све то до сада нормално живели.
„Сваки пут они то ураде и увек мање-више добију подршку Квинте. Они се позивају на споразум који је потписао Борко Стефановић и по коме две стране уводе реципроцитет, али они то тумаче тако да могу да уведу реципроцитет и за грађане српске националности са Косова и Метохије, на шта немају право. Они хоће да малтретирају људе, циљ је да се укину КМ таблице", рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

Укидањем таблице КМ желе да покажу да не постоји држава Србија на Косову

Он је напоменуо да свако ко мисли да се може сачувати мир са Аљбином Куртијем, греши иако, како каже, никоме на Западу није у интересу немир на КиМ.
Напоменуо је да Срби са Космета нису хтели да склоне барикаде и да је он радио све што је могао само да се сачува мир.
"Поносан сам на јединство које имамо са нашим народом на Косову и Метохији. Постављам питање шта је Србија урадила. Ништа ми нисмо урадили и опет смо ми криви", истакао је председник.
"Нисам ја ни Милошевић ни Тадић нисам научио да губим, ником нисам претио. Покушате ли да направите нешто суочићете се са другачијом Србијом", рекао је Вучић.
Када је реч о пререгистрацији таблица, он каже да Приштина није у праву јер су укинули КС таблице а да је циљ да укидањем КМ таблице покажу да не постоји више држава Србија на Косову.
Србина који је данас ухапшен на Косову киднаповале су специјалне обавештајне јединице којом управља директно Аљбин Курти и одвеле га на југ, а НАТО није реаговао, истакао је Вучић.
Он је рекао да су ухапсили Србина ни кривог ни дужног, само зато што мисли као и сви остали - да је Косово Србија.
„Они ће рећи да је крив што је био на демонстрацијама у близини барикада. Сазнајемо шта му пакују. Сви Срби су били на барикадама јер не сматрају да је Косово независна држава“, објаснио је он.

Требало је НАТО да реагује, а није

Указао је да Курти представницима Квинте каже да се бори против мафије и криминала, а њему су сви Срби, сем оних који не кажу да је Косово независно, криминалци и мафијаши. На то, додаје, из Квинте му кажу да подржавају бробу против криминала и мафије.
„Њега нису ухапсили припадници Росу, већ су употребили специјалну обавештајну јединицу којом директно управља Курти и приштинска влада. Џавид Тахири је водио акцију хапшења Србина. Киднаповали су га на југ“, рекао је Вучић.
Подвукао је да немају право на овакву акцију, јер је регионална полиција та која мора да дејствује на северу.
„Нису ни питали ни обавестили регионалну полицију. Требало је НАТО да реагује, а није, јер они све то подведу под борбу против криминала и мафије. Као што су гонили Тодосијевића јер је саопштио што сви ми мислимо о Рачку, не зна се шта ће бити са њим“, рекао је он.
Вучић је најавио да ће сутра разговарати са генералним секретаром НАТО-А Јенсом Столтенбергом, у раним поподневним сатима.
Каже да је овим поводом разговарао и размењивао поруке са многим светским лидерима, укључујући француског председника.
Са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, додаје, најмање 10 пута је разговарао, као и са многим другима. Њихове поруке, каже, исте су какве се могу прочитати сваки дан.

Идем 18. августа у Брисел, не очекујем договор

Вучић је најавио да ће отићи у Брисел 18. августа на разговоре са Аљубином Кутијем и додао да не очекује постизање било каквог договора.
Вучић је на РТС тако одговорио на питање да ли су разговор и дијалог једино решење у наредних месец дана и да ли ће отићи 18. августа у Брисел, када је заказан сусрет Београда и Приштине.
"Отићи ћу у Брисел, није ми тешко, имао сам и тежих радних дана. Не очекујем ништа, никакав договор са Аљбином Куртијем. Са Куртијем ко год мисли да је могуће сачувати мир, мислим да много греши", рекао је Вучић.
Додао је да ће свакако отићи да не кажу после да је одбио.
"Али, не верујем да ће нешто да се деси, не верујем ни у шта, јер знам са ким имам посла. А да ће неко други бити на нашој страни - неће, бићемо сами као што смо увек били и мораћемо да чувамо себе и свој народ. Изгледа да ћу поново да пустим рогове и верујте ми победићемо", поручио је Вучић, пренео је Танјуг.
Блиндирана возила Росу - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
СРБИЈА
Припадници Росу отели Србина и санитетско возило
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала