- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Москва се нада да ће Кијев испунити обавезе према прехрамбеном споразуму

© Sputnik / Максим БлиновЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Москва поздравља почетак имплементације прехрамбеног споразума и очекује да ће Кијев испунити своје обавезе да осигура безбедност бродова, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Желела бих да поздравим почетак реализације такозваног прехрамбеног споразума постигнутог 22. јула у Истанбулу... Очекујемо да Кијев испуни своје обавезе да осигура безбедност бродова у црноморским лукама и територијалним водама Украјине“, рекла је Захарова на редовном брифингу.
„Истовремено је за потпуно решење проблема са храном потребно да западне земље обезбеде услове за приступ светским тржиштима руског ђубрива и хране, односно да отклоне финансијске и логистичке препреке изазване уведеним антируским ограничењима“, нагласила је портпаролка.
Она је додала да Москва упозорава Запад да не покушава да не испуни други део прехрамбеног споразума, иначе свет можда неће добити десетине тона руског жита.
Захарова је подсетила да је саставни део Истанбулских споразума меморандум о разумевању између Русије и Секретаријата УН за промовисање руских прехрамбених производа и ђубрива на светска тржишта.
„Постигнути споразуми представљају пакет – исти онај који користи и генерални секретар УН. Стога упозоравамо на покушаје да не испуни други део пакета. У супротном, због неодговорне политике Запада, свет можда неће добити десетине милиона тона руског жита“, истакла је Захарова.
У Истанбулу су 22. јула потписани мултилатерални споразуми о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита. Споразум који су потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке.
Министар одбране Турске Хулуси Акар објавио је 27. јула да је почео са радом координациони центар за жито у Истанбулу. Делатност центра чије седиште је на турском Универзитету Министарства одбране координисаће Уједињене нације. У саставу центра су представници Русије, Украјине, Турске и УН.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала