- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Надамо се да ће УН и Међународни Црвени крст објективно проценити злочин у Јеленовки

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2022
Пратите нас
Москва апелује на међународну заједницу да објективно процени злочин украјинских екстремиста који су гранатирали затвор у Јеленовки, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Марија Захарова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Она је истакла да се Москва нада да релевантне структуре Уједињених нација и стручњаци Међународног Црвеног крста неће одбити позив Русије да учествују у утврђивању оног што се догодило у Јеленовки.

„Надамо се да релевантне структуре УН, стручњаци из Међународног Црвеног крста, који су у мају помагали у евакуацији цивила из подземних просторија челичане ‘Азовстаљ’, у Маријупољу неће одбити наш позив да учествују у утврђивању оног што се десило у Јеленовки“, истакла је она.

Пребацивање одговорности на Русију ─ врхунац цинизма

Захарова је такође нагласила да су покушаји Кијева да пребаци одговорност за напад на савезничке снаге Русије и ДНР врхунац цинизма.

„Очигледно је да су украјинске власти и њихови западни покровитељи, ту не постоје никакве друге варијанте, они су се једноставно уплашили да ће Азовци (Азов је Русија прогласила терористичком организацијом) открити, с тачке гледишта јавног мњења за режим Зеленског, страшну истину о методама вођења борбених дејстава и војним злочинима екстремиста који су се обучавали нигде друго, него у земљама НАТО-а“, истакла је Захарова.

Према њеном мишљењу, заробљеници су „почели да откривају детаље процеса: како су их врбовали, где су обучавани, какви су им циљеви били постављени, каквим оружјем су снабдевани и од кога су добијали налоге“.
„Чим су заробљеници почели да причају, кијевски режим их је зауставио, без обзира што су то били борци који су се заклели на верност кијевском режиму“, оценила је портпаролка.
Раније је Штаб територијалне одбране ДНР саопштио да су услед украјинског напада америчким ракетним системима „химарс“ на Истражни затвор у Јеленовки у ДНР погинуло 53, а рањено 75 украјинска ратна заробљеника. Лидер ДНР Денис Пушилин изјавио да је напад на затвор био планиран и да су се тамо налазили борци, конкретно из „Азова“ (против њих је у Русији покренут кривични поступак), који су се предали.
Министарство одбране Русије саопштило је да је Русија позвала стручњаке из УН и Међународног Црвеног крста ради истраге у Јеленовки.
Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2022
РУСИЈА
Русија позвала УН да се хитно изјасни о гранатирању затвора у Јеленовки
Оружане снаге Украјине гранатирале су Истражни затвор у Јеленовки - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2022
РУСИЈА
Сведочење заробљених „Азоваца“ који су преживели ракетирање затвора у Јеленовки /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала