- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка се нада да ће са Русијом склопити споразум о стратешком наоружању

© Sputnik / Пресс-служба МО РФ / Уђи у базу фотографијаБалистичке ракете Русије
Балистичке ракете Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
Пратите нас
Сједињене Државе не одређују конкретне датуме за наставак преговора са Русијом о споразуму о замени Споразума о смањуњу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3), али их доводе у везу са ситуацијом око Украјине, рекла је заменица државног секретара за контролу наоружања Бони Џенкинс на конференцији за новинаре одговарајући на питање РИА Новости.
„Ово је параметар који тренутно разматрамо“, рекла је она.
Према њеним речима, две највеће нуклеарне силе постигле су напредак у смањењу залиха. Она је напоменула да се САД надају закључивању новог споразума који би заменио СТАРТ-3.
„Желимо да се вратимо за преговарачки сто и наставимо дијалог са Русијом“, додао је Џенкинс.
Кључни споразум за стратешку стабилност СТАРТ 3 је ступио на снагу 5. фебруара 2011. године. Према споразуму, свака страна ће смањити свој нуклеарни арсенал тако што за седам година и надаље укупан број наоружања не би требало да пређе број од 700 интерконтиненталних ракета, балистичких ракета на подморницама и тешких бомбардера, као и 1.550 бојевих глава и 800 распоређених и нераспоређених лансера.
Циљ је постигнут и стране су потврдиле арсенал на договореним нивоима. Почетком 2021. године, убрзо након што је администрација Џозефа Бајдена дошла на власт у САД, споразум је без измена продужен на још пет година. Претходна администрација је одлагала продужење споразума до последњег тренутка, што је претило крахом целокупног система стратешке стабилности.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РУСИЈА
Лавров: Вашингтон није предлагао наставак преговора о стратешкој стабилности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала